Euroépítészet

2017. márc. 23. - 2017. ápr. 16.

Milyen változásokat hozott az észt építészetben az EU-tagsággal járó lehetőségek kihasználása? Hogyan hat az életminőségre a minőségi építészet? Létezik-e, és ha igen, mit jelöl az euroépítészet fogalma? Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása március 22-én 17 órakor nyílik a MODEM fogadóterében.

Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása 2006 és 2015 között Észtországban uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt. Elképzelhető, hogy néhány évtized múlva ezekre az épületekre egy önálló korszak képviselőiként tekintünk majd, az észtországi német kúriaépítészettel vagy a szovjet-észt korszak építészetével azonos fajsúlyú kategóriaként. Az is lehet, hogy az euroépítészet terminussal fogjuk illetni őket… A kiállítás kurátorai arra a kérdésre keresnek választ, hogy milyen változásokat hozott az észt építészetben az EU-tagsággal járó lehetőségek kihasználása, és hogyan hat az életminőségre a minőségi építészet.

A kiállítás 10 objektumot mutat be: épületfelújításokat, új épületeket és tájépítészeti projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkazánt vagy a nemzeti identitás részét alkotó Dalosünnep pärnui helyszínét. Az audiovizuális anyagot Jan Kaus szépirodalmi szövegei egészítik ki.

A tárlat április 16-ig látható a MODEM-ben, a belépés ingyenes.

Ugrás az elejére