Címkét a PANEL sörnek!

Tervező pályázat a MODEM legújabb kiállításához

PANEL címmel rendhagyó kiállítás nyílik augusztus 3-án a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. A tárlathoz kapcsolódva azonos névvel, de új aromával saját kézműves sört jelentetünk meg a piacon, amely csapolva a Múzeumok éjszakáján, palackozva pedig az augusztusi megnyitón debütál. A PANEL sör arculatát, címkéjét grafikai pályázat révén választjuk ki, amelynek pontos tárgya a PANEL nevű, 0,33 literes üvegbe palackozandó sör címkéjének és hatos italos szállítójának, dobozának megtervezése. A kiírásra 18 éven felüli grafikusok, képzőművészek, egyetemi hallgatók és kísérletező kedvű érdeklődők egyaránt jelentkezhetnek.

A PANEL kiállításról:

A tárlat Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, interdiszciplináris módszerekkel, a tudomány, építészet és a művészet eszközeivel. Legfőbb kérdésünk, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó lakótelepi társasházak milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre, sőt érzékszerveinkre, gondolkodásmódunkra – milyen a panel színe, szaga, tapintása, megköveteli-e a sajátos viselkedési és mozgáskultúrát? Létezik-e lakótelepi/panel identitás, létezik-e olyan fogalom, hogy: PANELSÉG?

Díjak és feltételek:

fődíj: 100.000 Ft + a nyertes tervező nevét feltüntetjük az általa tervezett sör címkéjén

közönségdíj: 50.000 Ft + sörcsomag

A legjobb terveket a múzeumok éjszakáján – a közönségszavazás indításakor – kiállítjuk a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ előterében is (a tervek készítői karszalagot kapnak az egész éjszakás programsorra).

Leadási határidő: 2019. június 20. 24:00

Eredményhirdetés: Múzeumok éjszakája (2019. 06. 22. szombat)

Technikai paraméterek:

A pályázatra a 330 ml-es palack sörcímkéjét és a 6 x 330 ml-es italos hordozó grafikai tervét kell benyújtani, egy-egy álló A3-as plakáton (300 dpi). Egyiken az italos hordozó mockup tervét, a másik plakáton címketervet, alulra kiterítve, felülre az üveg mockupra helyezve (lásd példa).

  • címkeméret: 120 mm x 80 mm (nagyítani lehet)
  • italos szállító, stancforma és mockupok, logók az alábbi Google Drive linken

A terveken szerepeltetni kell az alábbi szöveget:

PANEL

világos lager sör
alkoholtartalom: Alk.: 4,6% V/V 330 ml
összetevők: ivóvíz, árpamaláta (bécsi, carapils), komló (Hallertau Magnum, Perle), sörélesztő

Készült: a Hajdú Serház Kft. sörfőzdéjében, a Hajdú Serház Kft. és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ együttműködésében

4220 Hajdúböszörmény, Dobó István u. 145.

facebook jel: hajduserhaz
facebook jel: modem

www.hajduserhaz.hu
www.modemart.hu

Minőségét megőrzi: 35 mm x 4 mm felirathoz fehéren hagyandó sáv
Hűvös, napfénytől védett helyen tárolandó!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-12 °C
Fogyassza felelősséggel!

Nem kötelező elemek:

Ajánlott pohár: (piktorgrammba a javasolt pohár formát)
Keserűérték (IBU): 25 /100 (lehet piktogram is)
Szín (SRM): 5 /50 (lehet piktogram is)

A terveket jpg és nyomdai PDF formátumban kérjük a panel@modemart.hu címre elküldeni.

Egyéb felmerülő kérdésekkel kapcsolatban írjanak az info@modemart.hu címre.

 

Keressük a ’Szabó’ családot!

Felhívás a MODEM 2019-es kiemelt kiállításához

Jelképes vezetéknévvel, de valós élményekkel és személyes, családi történetekkel keressük ”Szabóékat”, akik a hetvenes-nyolcvanas években első lakókként költöztek panellakásba Debrecenben, a mai napig ott élnek, és szívesen részt vállalnának a MODEM augusztusban nyíló idei kiemelt kiállításának megvalósításában. Szabóék – bármilyen más vezetéknévvel – bármilyen méretű, akkoriban épült típuspanelben élhetnek, párban vagy gyerekekkel, esetleg unokákkal, kisállattal vagy a nélkül. Külön érdekes a tárlat szempontjából, ha részben vagy egészben eredeti „panelbútoraikat” is megőrizték és szívesen kölcsönzik azokat vagy 1-1 személyes tárgyukat, fényképüket a tárlat idejére. Örömmel vesszük, ha – felidézve a kezdeteket – megosztják „paneles” emlékeiket, történeteiket a nagyközönséggel, sőt: egy-egy délutánra befogadják a MODEM kurátorát, illetve munkatársait. A kurátorokkal feldolgozott, művészeti alkotássá formált történetek, tárgyi és személyes emlékek a MODEM kiállítóterében megépített (és berendezett) panellakásban is megjelennek – a tárlat látogatói e lakáson keresztül lépnek majd a térbe 2019. augusztus 3-tól november 17-ig.

A panelről

A panel majd kétmillió ember mindennapjainak aktív része, s mindannyian ismerünk legalább egyvalakit, aki lakik vagy lakott panelben. Jogosan alapozhatunk így arra a feltételezésre, hogy a látogatók zömének van valamilyen „paneles” tapasztalata. A PANEL kiállítással elsősorban azt kutatjuk, hogy miért is jöttek létre a lakótelepek. Miért alakultak ki a házgyári technológiával épített lakóházak, házsorok; ezen épülettípus és környezete hogyan hat a társadalomra, s hogyan hat az egyénre? Létezik-e vajon panel identitás, s egyáltalán: van-e olyan fogalom, hogy PANELSÉG?

A kiállításról

Az uniformizált lakásokat az elmúlt több mint negyven évben lakóik folyamatosan alakították, változtatták. A kiállítás talán egyik legizgalmasabb aspektusa, hogy ezek az egyedi emberi történetek, tárgy-, berendezés- és bútorcserék a panelben töltött évtizedek alatt miként rakódtak egymásra. Többek között ezt is illusztrálva a PANEL tárlat elejére tervezünk egy teljesen kialakított panellakás enteriőrt, egy komplett lakást a galéria második emeletén belül. Ezt a lakást, otthont egy önként jelentkező család perspektívájából, személyes történetén keresztül szeretnénk bemutatni, sőt szándékunk szerint a kiállítás megtekintéséhez e lakáson keresztül lehet majd bejutni, közelebb hozva a panelség kérdését és érzését a látogatókhoz. A kiállításon – amelynek megvalósításában aktívan részt vesznek a Debreceni Egyetem építész és szociológus hallgatói is – hazai és nemzetközi neves képzőművészek alkotásai, fotói és videóinstallációi is láthatóak majd.

Jelentkezés

Szabóék – bármilyen más vezetéknévvel – május 31-ig jelentkezhetnek a csalad@modemart.hu címen vagy a 06 30 321 5159 telefonszámon. Köszönettel vesszük, ha a családról és a lakásról néhány mondatot és képet is küldenek. Családtörténeteik, emlékeik és életterük megosztásáért cserében számos élménnyel, művészeti projekttel és némi ismertséggel gazdagítjuk a családot.

 

Mániáink elméletben és gyakorlatban – projektkurzus

Mi is az a mánia, miben más, mint a hobbi, és hogyan lehet pozitív tartalommal megtölteni? A MODEM legújabb, a mánia kérdésével foglalkozó rendhagyó kiállításához kapcsolódva Szira Henrietta DLA képzőművész három alkalmas úgynevezett “mániakurzust” indít. A kurzus alkalmai egymásra épülnek, a résztvevők száma maximum 15 fő. Jelentkezni a regisztracio@modemart.hu címen lehet, a tárgyba kérjük beírni a mániakurzus kifejezést.

Bővebben:

„Vagy csak egyszer, vagy minden nap. Ha egyszer csinálsz valamit, az izgalmas, és ha minden nap csinálod, izgalmas. De ha mondjuk, kétszer vagy majdnem minden nap, az többé már nem jó. Semmi sem elég jó, ami az egyszer és a minden nap között van.”
(Andy Warhol filozófiája A-tól B-ig és vissza)

A mániának vagy klinikai, vagy a hétköznapokban kiüresedett fogalmával találkozunk leginkább. Hogyan lehet kulturális kontextusban vizsgálni, pozitív tartalommal megtölteni? A kurzus során megismerkedünk e fogalom változásaival az elmúlt évszázadokban, majd megnézzük a 20. századi filozófiában és képzőművészetben fellelhető jelentésrétegeit. A három alkalom közös beszélgetései alapján a résztvevők is kialakíthatják saját értelmezésüket, viszonyukat e fogalomhoz. Az egyéni viszonyulásokat közösen láthatóvá tesszük, képzőművészeti munkákba fordítjuk át.

3 alkalmas projektkurzus a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének keretében oktatott tematika alapján.

A kurzus alkalmai egymásra épülnek.

Időpontok: Június 1., 8., 15., 14.30 – 16.30
Ideális létszám: 5 – 15 fő