Csőke Kitti múzeumpedagógus foglalkozásai

Levél a múltba

korosztály: óvodás kortól – 5.osztályig

Kata nagymamája sokat szokott mesélni egy városról, ami az idők során folyamatosan változott, alakult. Ami egyszer felépült, egy idő után eltűnt és helyére új került. Viszont voltak olyan épületek is, amik azóta is büszkén állnak egy helyben. Kata nagymamája gyakran emleget egy fel nem adott levelet, amit azóta is őriz. Nagyon bánja, hogy így alakult. Ha visszamehetne a múltba akkor biztos elvinné a levelet a postára.

Szálljunk be egy időgépbe és utazzunk el a régmúlt Debrecenbe! Segítsünk Kata nagymamájának eljuttatni a levelet a postára!

Gyűjtés a jövőnek

korosztály: 6.osztálytól – 8.osztályig

Zoltai Lajos, a városi múzeum létrejöttében nagy szerepet töltött be. Igyekezett minden múlandó tárgyat megőrizni az utókornak. Ehhez az elhivatottsághoz gyűjtői habitusa is társult.

A világ folyamatosan változik, fejlődik. Vajon a jövő embere miként fog a mostani világunkra és a minket körülvevő tárgyakra tekinteni? Amelyik tárgy használata most magától értetődő száz év múlva már lehet magyarázatra szorul. Te milyen tárgyat adományoznál a múzeumnak? Milyen leírást írnál a kartotékra?

A foglalkozás során idősávokban mozogva a múltba tekintünk, majd a jelenből a jövőbe képzeljük magunkat.

Album

korosztály: 9.osztálytól – egyetemista korosztályig

Gondy Károly műtermében emlékek születtek. Portréfotói évtizedekig meghatározta Debrecen polgárainak énképét. A régi fényképek hátoldalát a szolgáltatást reklámozó, festői hangulatú grafikák díszítik.

Képzeletben utazzunk vissza a múltba! A fényképek hangulata által teremtett világban te mit örökítenél meg mint időturista? Te mit fotóztál volna máskép? A séta végén Gondy Károly műtermét is meglátogatjuk, majd visszarepülünk a jelenbe.

A múltban szerezett tapasztalatok hatására képzeljük el, hogy a múlt hangulatát idéző fotóműtermet nyitunk. Mi lenne a hely neve? Ki, milyen logót találna ki hozzá?

Időtartam: 60 perc

Bővebb információ és regisztráció: Csőke Kitti művészetpedagógusnál a csoke.kitti.modem@gmail.com e-mail címen vagy a +36/20 339 3840-es telefonszámon.

Belépő a foglalkozásokra: 700 ft/fő

 

Budaházi Réka drámapedagógus foglalkozásai

Debreceni sztori

korosztály: 7. osztályostól – egyetemista korig

Debrecen „fekete-fehér” múltja: fotók a debreceni életről, utcákról, helyszínekről, ismerős idegenek a képeken, akár mi is lehetnénk. Milyenek lehettek Holnemváros lakói, milyen gondolatok kavarogtak bennük, milyen életet folytattak Debrecenben? Játsszuk el együtt, elegyítsük a múltat a jelennel!

A Holnemváros című kiállításon a Déri Múzeum Fotótárának archív várostörténeti képanyaga egészül ki kortárs művészek alkotásaival, akik a fényképekre reflektálva hozták létre munkáikat.

Ismerkedjünk a kiállítással drámajátékos múzeumpedagógiai foglalkozáson!

Bővebb információ és regisztráció: Budaházi Réka drámapedagógusnál a reka.modem@gmail.com e-mail címen vagy a +36/30 180 1675-ös telefonszámon.

Belépő a foglalkozásokra: 700 ft/fő