Békaszínház – Nagy József fotográfiái

2018. ápr. 12. - 2018. ápr. 29.

A Franciaországban élő világhírű táncos-koreográfus-művész, a Magyarkanizsán született Nagy József sok éve fotózza a varangyokat: a kilapított, eltaposott, meghengerelt, megszáradt békákat. Főként szülővárosában szedi fel őket, és mára több száz úgymond varangylemeze gyűlt össze. Mindegyik béka egy kép, mindenki megtalálta vagy megtalálja a szerepét Nagy Józsefnél, aki már több mit száz fotót elkészített a sorozatból.

“József szülővárosa folyójáról, a Tiszáról jövet pedálozott, amikor egy laposra taposott, száraz békát, mi úgy mondtuk, varangy-lemezt pillantott meg. Lefékezett, megállt mellette, felvette. Majd még kettőt. Egy-egy ilyen békát napokig „hengerelnek” a kerékpárok, személyautók, kamionok, olykor-olykor tankok is, mígnem elérik ezt a szinte izzó, pengő lemez-állapotukat… Gyerekkorunkban valós kincs, érvényes valuta volt az ilyen pengő varangy-lemez (…) bármit cserélhettél érte.” Tolnai Ottó bevezetője a Nagy-féle Békaszínházról rendhagyó kiállítást ígér, ahol egy egész “eltaposott, lemezzé hengerelt nemzetséget” mutatunk meg. Azt a “nemzetséget”, amelyet az évtizedek óta Franciaországban élő világhírű színész-rendező, a Magyarkanizsán született Nagy József hosszú ideje követ, jegyez, fotóz, filmez.

Nagy József munkái egy tiszavirág életű kiállítás és a Deszka fesztivál keretében április végéig láthatók a MODEM harmadik emeletén, Süli-Zakar Szabolcs “rendezésében”.

Művész:

Nagy József

Kurátor:

Süli-Zakar Szabolcs

Ugrás az elejére