Vonal mentén

2020. máj. 01. - 2020. nov. 08.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Centrum gyűjteményes kiállítása

A tárlat a MODEM gyűjteményének első bemutatkozása. Az eltelt 14 év tudatos gyűjtéseiből, műtárgyvásárlásaiból és a Debreceni Nemzetközi Művésztelep felajánlásaiból máig folyamatosan formálódó gyűjteményből kurátori válogatás nyomán létrejött kiállítás a rajz gesztusát és a kortárs vonalhasználatot kutatja különféle médiumokban.

A kiállítás tematikája a rajz, a vonal, a manuális gesztus mint kortárs gondolkodás, képzőművészeti forma, annak vizuális lenyomata. A rajznak, főként a tanulmánynak, a 20. század elejéig alárendelt szerepe volt a képzőművészetben, pusztán a vázlat funkcióját tölthette be, napjainkra azonban teljes értékű alkotásnak tekintjük. Mint átalakult médium egyszerre elfordulást is jelent annak hagyományos jellegétől. A rajz mint a képalkotás legközvetlenebb kifejezési formája egyszerre a művészi eszme hordozójává is vált: a valóság megértéséhez és ábrázolásához az egyszerűség, az összpontosítás és a könnyedség álcáját ügyesen használó médiummá.

A MODEM első rendkívüli, fizikailag megvalósult, jelenleg azonban kizárólag online felületen látható tárlatához rendhagyó művészinterjúkat és az alkotók által megfogalmazott izgalmas vizuális feladatokat társítunk. Ezzel szeretnénk segíteni a programhoz kapcsolódó diákok és hallgatók kreatív energiáinak megélését és a kortárs művészet otthonokba jutását.

Kiállító művészek:

Bartos Mucha / Szépfalvi Ágnes / Csontó Lajos / Gábor Imre / Anna Pelc / Soltész István / Katharina Roters & Szolnoki József / Madácsy István / Aknay János / Szabó Ádám / Szabó Károly / Nádler István / Andrew Young / Dóró Sándor / Csurka Eszter / Egyed Judit / Gyenis Tibor / drMáriás / Rácmolnár Sándor / Ludman Éva / Imreh Sándor / Burai István

Kurátor:

Süli-Zakar Szabolcs

Ugrás az elejére