Benczúr Emese és Juhász Nóra

Benczúr Emese 1969-ben született Budapesten. 1990–1996 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 2002-ben Herceg Klára-díjat, 2004-ben Smohay-díjat, 2006-ban Munkácsy-díjat kapott. 2003-ban Derkovits-ösztöndíjas volt.1998-ban részt vett a 2. Manifestán Luxembourgban, 1999-ben a XLVIII. Velencei Biennálén, 2010-ben pedig a Liverpool Biennálén.2005-ben a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Csók István Képtárban volt gyűjteményes kiállítása, 2018-ban az elmúlt tíz év anyagából nyílt kiállítása a MODEM-ben Let It Be címen.

Juhász Nóra 1993-ban született Budapesten, és 2019-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem Festő szakán. 2018-ban a párizsi Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne-on tanult Campus Mundi ösztöndíjjal; diploma után Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyert.  Képzőművészként a mai élet ellentmondásaival foglalkozik; festményein, videó-, és grafikai munkáiban különböző elemeket rendel egymás mellé, ellentétbe állítva a személyeset a társadalmival, a racionálist az érzelmivel, a hétköznapit az univerzálissal.

Benczúr Emese és Juhász Nóra: Cleaning, 2020

Videó: Varga Buda
Zene: Jávorka Ádám

Benczúr Emese és Juhász Nóra a felszámolódást helyezték a munkájuk fókuszába, ami a vírus helyzettől függetlenül is sok szempontból érvényes tapasztalat a mai Magyarországon. Mivel a kijárási korlátozások miatt a legtöbb dologgal együtt a képzőművészeti élet is megtorpant a művészeknek volt ideje a átgondolni a kortárs képzőművészet helyzetét. A két művész a következőkre jutott: az intézményrendszerben alig van pénz, reálisan nem is várható, hogy lesz a közeljövőben, a kiállítások meglehetősen kevés embert vonzanak,illetve szinte már nincs is olyan kiállítótér, amely normálisan működik. A művészek gyakran úgy érzik, hogy már csak magunknak alkotnak. Ezért mindketten elkészítettek egy művet a házuk gangján, amit rögtön el is takarítottak; ennek videófelvétele a közösen készült munkájuk.

Juhász a sketch diary című szöveges-rajzos munkáját terítette ki a belső udvarra, amelynek minden lapja a vírus előtti fél évének egy napját dokumentálja. Benczúr pedig a rá jellemző fanyar humorral színes konfettikből – amely legutóbb a Bright Future című installációjában jelent meg – rakta ki a Put it in order feliratot.