Chilf Mária és Éliás Tamás

Chilf Mária művei egzisztenciális indíttatásúak: létkérdések, az emberi psziché, a szubjektum, az identitás. Utóbbi években a családi és történeti emlékezet problematikája foglalkoztatja.

1966-ban született, 1990–1995 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára festő és intermédia szakára járt. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán osztályvezető tanár.

2019-ben az MKE-n DLA fokozatot szerzett.

Fontosabb díjai, ösztöndíjai:
1996–97 Akademie Schloss Solitude, Stuttgart
1997–98 DAAD ösztöndíj Hochschule der Künste, Berlin
2005 Munkácsy Mihály-díj
2004 STRABAG festészeti díj
1996–99 Derkovits Képzőművészeti Ösztöndíj
1995 Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj, Amszterdam; Germination 9, European Projects for Young Artists, Delphi; Ludwig Alapítvány ösztöndíja, Németország
1994 Karl-Hofer Gesellschaft Stipendium, Berlin

Éliás Tamás művei elsősorban videó munkák, de a fotó és generatív képkészítés területein is otthon érzi magát. Munkáira jellemző a személyes perspektíva, amihez általános kapcsolódási pontokat talál. Munkáinak vizuális jellemzője a képrombolás, vagy valamilyen szimbolikus tevékenységen keresztül bemutatott értékpusztulás. A debreceni Medgyessy Gimnázium, Mozgókép és Animáció készítő szak után jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia tanszékének hallgatója. Csoportos kiállításokon megjelent már többek között a debreceni MODEM-ben, a budapesti FISE Galériában és a szentendrei MANK Galériában.

Chilf Mária és Éliás Tamás: Vizit

Videónkban egy lyukkamerához hasonló vizuális megjelenítéssel invitáljuk saját életterünkbe egymást és a nézőt. Fel- és elfedünk mobiltelefonjaink kamerája és egy papírlapon ejtett apró luk segítségével. A fürkésző tekintet pásztáz. A szemlélődésben otthonaink áttűnő képei találkoznak, érzeteink keverednek, hangulataink, álmaink és emlékeink összeérnek.