KissPál Szabolcs és Gregóczki Réka

KissPál Szabolcs (1967) Budapesten élő képzőművész. Műveiben politikai, társadalmi, történelmi összefüggésekkel foglalkozik, változatos médiumokat használva a videótól, tárgyakon és fotókon keresztül installációkig. Művei számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek (Prágai Biennálé, Velencei Biennálé, Whitstable Biennial, Media Art Biennial Seoul, Apexart New York, IFA Berlin, W139 Amsterdam, NCCA Moszkva). 2002-ben Henkel Youth Artist Prize-ot, 2008-ban Munkácsy-díjat kapott.Több egyetemen tanított vendégoktatóként (Finország, Németország, Szlovákia), jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének docense.

Gregóczki Réka (1991) 2019-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen festőművész, illetve képzőművész-tanár szakokon. 2016-ban Campus Mundi ösztöndíjjal tanult Rómában. 2016-tól foglalkozik helytörténeti kutatásokon alapuló munkákkal. Egyik meghatározó témája a holokauszt, azon belül a szerbiai területeken élt zsidóságot érintő események. Művészeti eszközei jellemzően videó/videó installáció, amelyekhez audio tartalmakat is készít. A munkáiban gyakori a hiány megjelenése, az emlékezés politika kérdései, illetve az archív anyagok művészeti célú használatának módozatai. A munkafolyamat során sok esetben dolgozik együtt más diszciplína területeken tevékeny szakemberekkel, mint például: néprajzkutatók, szociológusok, történészek.

Gregóczki Réka: Libra, 2020

A videó központi témája az aktuális járványhelyzet miatt kialakult mérlegelés kérdését vizionálja. Az elmúlt hónapok tapasztalata után nem nehéz elképzelni, hogy mi történne, ha mégis létrejönne egy szélsőséges helyzet, amely az életek fölötti döntés kényszerűségét vonja maga után. Vajon mérhetővé válhatna -e egy emberi élet és mi az a legkisebb morális súly, ami még elviselhető az egyén számra.