Máté Dániel – Szász Lilla

Szász Lilla művészeti munkássága olyan kérdésekre irányul, mint például az emberek életvitele külső körülmények hatására létrejött zárt közösségekben Magyarországon és külföldön egyaránt. Fényképezett hajléktalan anyákat, fiatalkorú intézetben élő lányokat, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával New Yorkban élő második világháborús orosz zsidó veteránokat. Legismertebb fotósorozata a ’Zsolti mama mennybe megy’, ami egy Józsefvárosban élő, három prostituáltból álló ’család’ életét dokumentálja egy éven keresztül. Jelenleg a HIV magyarországi helyzetével foglalkozik: az OffBiennálen és a Liget Galériában mutatták be Pozitív című anyagát, amely egy HIV-e fertőzött nyugdíjas pedagógus emlékeit mutatja be.

Máté Dániel képzőművész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2018-ban diplomázott Grafikusművészként. Az egyetem alatt a Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégium és a KÖTÖDE munkacsoport tagja. Jelenleg az MKE Doktori Iskolájának doktorandusza. Munkáiban és kutatásában kép és jelentés viszonyát vizsgálja az ideológiák szempontjából.

Máté Dániel – Szász Lilla: Vigyázzon! (2020)

“A youtube nem lenne youtube, ha a COVID bejövetelével nem lepte volna el számtalan videó a vírusról, oltásról, oltás és maszkellenességről. Nem kellett sokat keresgélnünk ahhoz sem, hogy számtalan videót találjunk arról is, hogy mégis hogyan legyünk karanténban. Mert persze ez sem egyértelmű. 🙂

Megnéztünk pár oktatóvideót a helyes karantén-létről, amely összefoglalja, hogy mik is a fő szabályok. Ezekhez kerestünk és készítettünk képpárokat, amelyek közé archív felvételeket vágtunk be. Ily módon próbáljuk visszaadni, hogy milyen érzéseket váltott vagy éppen vált ki belőlünk a karantén.”