Váczi Lilla és Gyenis Tibor

Váczi Lilla 2016-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Médiaművészként elsősorban az idő és a téri helyzetek kérdései foglalkoztatják. Visszatérő témái a vidék és a mindennapi élet környezete, melyek nem csupán személyes, hanem a tágabb értelemben vett társadalom kordokumentációi is. Az emlékezés szubjektivitásán túl a rögzíthetőség, mint a kortárs médiumok problémái is megjelennek munkáiban. 2019-ben Derkovits ösztöndíjas, illetve idén a MODEM-ben volt látható páros kiállítása Termő/Föld címen. Művészeti, tanári, kurátori tevékenységein túl, az FKSE és az FFS egyesületek tagja is.

Gyenis Tibor (1970) képzőművész, 1995-től készít megrendezett fotográfiákat. Korai munkáin a színpadi technikákból kölcsönzött trükkökkel és optikai eljárásokkal a digitálisan generált képekhez hasonló fotókkal a medialitásra kérdezett rá. Azokat a pozíciókat kereste, ahonnét lehetőség nyílik a felület mögé húzódó struktúrák és érdekek megmutatására.

Újabb munkáin a fotográfiát katalizátorként használja, ami segít felszínre hozni és értelmezni pszichés és társadalmi történéseket, emberi kapcsolatokat.  Az előkészítésbe és a fotózás gesztusába rétegződik bele egy lehetséges cselekvés ökológiailag releváns keresése. A képeken és sorozatokon értelmező rendszereink ironikus reflexiója és kritikája tárul fel.

Gyenis Tibor és Váczi Lilla: Hangos szomszéd

Mindkettőnk számára meghatározó az utazás élménye. A pandémia és a Maradj otthon! felhívás azonban jelentősen megváltoztatta – legalábbis egy időre mindenképpen – ezzel kapcsolatos szokásainkat, viszonyulásunkat. Az elkészült filmünkben az otthon, mint privát szféra keveredik a nyilvános terek világával. Mindennapi közlekedésünk, életünk megszokott és jól ismert útvonalait járjuk. A személyes térbe kúszik a város, a táj látványa, vagy éppen fordítva, a lakóhely változtatja helyét a környezetben, így a mozgás és az állandóság benyomásai egyszerre jelennek meg a videóban.

Ugrás az elejére