Csőke Kitti múzeumpedagógus foglalkozásai

Az elgurult aranytojás

korosztály: óvodás kortól -5.osztályig

Az erdő mélyén él Pötyi néni, a hírhedt tojásgyűjtő. Becenevét onnan kapta, hogy mindig pöttyös fejkendőt visel. Senki sem értette őt meg, így nem csoda, hogy hamarosan a falu bolondjaként kezdték emlegetni. Igen ám, de Pötyi néninek volt egy nagy titka, amiről senki sem tudott. Egy különleges kék prizmán keresztül fel tudta ismerni a varázstojásokat. Volt neki egy ritka aranyszínű is, amiből a legenda szerint a gyógyító aranybogyókat látó madár kel ki. Viszont az aranytojás egyik napról a másikra eltűnt. Ellopták volna? Vagy csak elgurult világot látni? Vajon sikerül megtalálnia?

Absztrakció

korosztály: 6 – 8.osztályosok

Vajon mekkora értelmezési szabadságot kaphat a néző egy absztrakt kép láttán?  A letisztult formákban és vonalakban elmerülve, a látvány hamar gondolkodásra késztet minket. De mit akart kifejezni a művész?  Mi lehetett az absztrahálás előtti kiinduló pont? Ezeken a kérdéseken töprengve, hamarosan elkezdjük felkutatni az alkotáson az általunk ismert alakok vonalait. Majd a színek és a formák együttes összhatásában elmélyülve, különböző érzésekkel ruházzuk fel a munkát. Az absztrakt képek egy olyan nyitott ajtót hagynak számunkra, amelyet átlépve mindenki megtalálhatja a saját világát. A foglalkozás során megpróbálunk a vonalak mögé látni és elvonatkoztatni a látvány alapján.

Mozgásban

korosztály: 9.osztálytól- egyetemig

A nonfiguratív művészet nemcsak festményeken köszön vissza. A letisztult látásmód hatása a térbeli alkotásokon is érzékelhető. A statikus szobrok mellett néha mechanikus formát is öltenek. A művészek sokszor segítik egymást ötletekkel, véleménnyel, iránymutatással. Mind emellett erőt és inspirációt is meríthetnek egymás alkotásából. A foglalkozás során egyes művekhez kapcsolódva, a látványt továbbgondoljuk. A síkból téri lesz, ami akár egy kültéri szobor makettje is lehetne.

Bővebb információ és regisztráció: Csőke Kitti művészetpedagógusnál a csoke.kitti.modem@gmail.com e-mail címen vagy a +36/20 339 3840-es telefonszámon.

 

Budaházi Réka drámapedagógus foglalkozásai

Iskoláknak

Álmaink állatai

korosztály: 1-4. osztályosok

Álmaink furcsa, meghatározhatatlan, különös alakú állatai nyomába kerekedünk ezen a múzeumpedagógiai foglalkozáson, ahol az Abstraction-Création művészcsoport festményei, szobrai között barangolva próbáljuk meglesni, elcsípni fantáziánk állatait.

A foglalkozás során megfigyelünk, álatokká változunk, használjuk a hangunkat, testünket, és akár egy mesét is megalkotunk. Drámajátékok segítségével ismerkedünk a MODEM Párizsi Absztraktok című nagy volumenű kiállításának anyagával.

Oscar nyomában

korosztály: 5-8. osztályosok

A foglalkozás során egy különös eset felgöngyölítésén munkálkodunk, hiszen Oscar eltűnt és nem tudjuk mi történt vele. A Párizsi Absztraktok kiállítás terében, a falakon lévő festmények és fotók segítségével alkotjuk meg kis csoportokban a különböző változatokat. Elmélkedünk a „jó és rossz” „szomorú és vidám” ellentétéről, méltatjuk Oscar fantasztikus egyéniségét, és a sok apró nyomból összeállítjuk az osztály „Oscar-történetét”. Múzeumpedagógiai foglalkozás drámajátékokkal felsősöknek. A kérdés már csak az: ki is az az Oscar?

Szajna party

korosztály: 9-12. osztályosok

Vajon miről dumálhatnak a Szajna parton borozgató alakok? Milyen tárgyakat rejtenek az absztrakt festmények? A furcsa alakzatok hogyan mozdulnak meg, kelnek életre? Kivetített gondolatok, kreatív kis csoportos szituációs játékok és érdekes összefonódás francia zenével, verssorokkal, árnyakkal és némi mozgással. A Párizsi Absztraktok című kiállítás várja a középiskolás korosztályokat is drámás foglalkozásra.

 

Felnőtteknek

Felnőtt megőrző

A Firkalak (gyermekeknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás) kiegészítő párja drámajátékokkal szülőknek, nagyszülőknek, felnőtteknek. Hozd magaddal gyermeked, unokád firkálmányát vagy csak egy saját firkád, amit használunk majd a foglalkozás során. Játsszunk együtt!

A foglalkozás időtartama: 1 óra

Bővebb információ és regisztráció: Budaházi Réka drámapedagógusnál a reka.modem@gmail.com e-mail címen vagy a +36/30 180 1675-ös telefonszámon.

Belépő a foglalkozásokra: 700 ft/fő