1:1 Pettendi Szabó Péterrel és Süli-Zakar Szabolccsal

2023. júl. 08. 15:00

Pettendi Szabó Péter és Süli-Zakar Szabolcs, a Re:Re – művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete című nemzetközi kiállítás kiállító művésze és kurátora vezetik körbe az érdeklődőket július 8-án szombaton, 15 órától.

Pettendi Szabó Péter: Fotó alapú projektjei társadalmi érzékenységűek, a különböző archívumokban fellelhető képek újragondolásának lehetőségeit kutatja. Vizsgálódásai fókuszában a fotográfia és más művészeti ágak közötti kapcsolódási formák állnak, különös tekintettel a hálózati és interaktív kommunikációra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia Szakának oktatója, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktorandusza.

Süli-Zakar Szabolcs: Debrecenben és Egerben él, dolgozik. Projektszemléletű művész és kurátor, egyetemi oktató. Kutatási területe a társadalmi/urbánus tér vizsgálata a képzőművészet, a design és a tudomány határterületein. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ művészeti vezetője. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének egyetemi docense.

A kiállításról:

A tárlat a művészi újrajátszások – ún. artistic reenactmentek – működés- és létmódját, antropológiai, szociokulturális, (művészet)történeti kontextusait kívánja feltárni. Olyan sajátos, döntően részvételen és együttműködésen alapuló performatív eljárásokat, mint amikor a művész előtérbe állít egy már lezajlott történést, vagy megelevenít egy általa közvetlenül nem megtapasztalt, de a kulturális emlékezethez hozzátartozó eseményt, esetleg újrabeállít, új kontextusba helyez egy (mű)tárgyat. Ekkor a múltra való hivatkozás nem pusztán a történelem és a megtörténtek megerősítése vagy épp öncélú újra át- és megélése, hanem az itt és most szempontjá­­ból mindig másként hozzáférhető és megtapasztalható emlékkép és hagyomány kritikai újrafelfedezése is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Online jegyvásárlás a modemart.jegy.hu oldalon.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk. A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Ugrás az elejére