Tárlatvezetés Horváth Péterrel

2022. jún. 04. 16:00

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Déri Múzeum közös kiállításának célja a múzeum Fotótárának bemutatása. A múzeumi képek az 1980-as évek végén a városban több helyszínen rendezett tematikus, fotótörténeti kiállítássorozat óta – a Mai Manó Ház vidéki múzeumok anyagából válogató, tíz évvel ezelőtti kiállításán kívül – nem szerepeltek önállóan, kizárólag installációs, illusztratív szerepet kaptak a tárlatokon.

A jelenleg megélt város tereinek a képek fekete-fehér múltjában való felismerése, azonosíthatósága, a mai terek egykori emberek által való belakottságának tapasztalata talán képes felkelteni a látogatóban saját városa történeti térként való megélésének vágyát, élővé tenni a múlthoz való viszonyát, felébreszteni az épített örökség, a város történeti karaktere iránti figyelmét és érzékenységét.

A tárlatvezetés előtt lehetőség nyílik egy belvárosi sétára, ahol idegenvezető és a Déri Múzeum Fotótárának archív felvételei segítségével felidézzük, hol tartottak régen piacokat a városban, hol működtek egykor a kézműves műhelyek, és milyen ikonikus üzletekbe jártak régen a debreceniek vásárolni.

Program:

14:00 – Séta a Piac utcán Erdei Nóra idegenvezetővel és Szabó Anna Violával, a Holnemváros kiállítás kurátorával

Találkozás helye: Vásáry István utcai villamosmegálló

16:00 – Tárlatvezetés a Holnemváros kiállításban Horváth Péter helytörténeti kutatóval

Részvételi feltételek: A sétán a MODEM-ben látható Holnemváros című kiállításra szóló belépőjeggyel és előzetes regisztrációt követően lehet részt venni.

A belépőjegy felmutatásával a részvétel ingyenes.

Online jegyvásárlás a modemart.jegy.hu oldalon.

Ugrás az elejére