A szín képe, a kép misztériuma

2024. Feb. 10. 17:00

 

A MODEM nevében szeretettel meghívjuk A szín képe, a kép misztériuma című kiállításunk megnyitójára február 10-én 17 órakor. Legújabb tárlatunk az Antal–Lusztig-gyűjtemény hazai és nemzetközi monokróm műveiből mutat be több száz alkotást Zsikla Mónika kurátori munkája nyomán.

Program:

Köszöntőt mond: dr. Puskás István, Debrecen városának kulturális ügyekért felelős alpolgármestere és Vizi Kata, a MODEM ügyvezető igazgatója

A kiállítást megnyitja: Hajdu István műkritikus, szerkesztő

Beszédet mond: dr. Antal Péter műgyűjtő

A beszédek után tárlatvezetést tart Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora.

A kiállításról:

A MODEM legújabb kiállítása, A szín képe, a kép misztériuma címen átfogó válogatást mutat be a legjelentősebb hazai magángyűjtemények közé tartozó Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm festészeti darabjaiból. A több száz hazai és nemzetközi alkotást számláló kollekció tulajdonosa, dr. Antal Péter a 2000-es évek közepén kezdett monokróm festményeket vásárolni, mely azóta gyűjteményének fontos szegmensét képezi. Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb szelekciót a monokróm munkákból. Ezen tárlatok jelentőségét többek között az adja, hogy e kivételes gyűjtői elköteleződésnek köszönhetően a monokróm festészet szellemisége és öröksége nemcsak az egyes életművekben, konzekvens alkotói törekvések mentén él tovább, hanem az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott kiállítások alkalmából időről időre a közbeszédben is felbukkan.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm szegmenséből ez alkalommal válogató kiállítás 7+1 külön egységbe szerveződve kalauzolja végig a látogatót. A monokróm festők kutatásain keresztül a festészet olyan evidensnek gondolt fogalmain vezet végig, mint a gesztus, a kép tere, a kép határa vagy a kép rétegei. A hazai és nemzetközi alkotók egyes szekciókba rendezett munkái azonban nemcsak ezekről a fogalmakról alkotott általános elgondolásokat árnyalják, hanem a festészet azon misztériumához is közelebb engednek, amelynek eredményeképp a festék matériájának a felszabadítását követően létrejöhetett a portré műfajának azon típusa, amely a szín képét ábrázolja.

A kiállítók között olyan nemzetközi művészek munkáival találkozunk, mint Marcia Hafif, Joseph Marioni, Jerry Zeniuk, Phil Sims, Günter Umberg, Alan Charlton, Hartwig Kompa, Imi Knoebel, Dirk Rathke, Kuno Gonschior, Jakob Gästeiger, Jason Martin és még sokan mások. Valamint a teljesség igénye nélkül a magyar alkotók között szerepel Tölg-Molnár Zoltán, Bernát András, Gál András, Károlyi Zsigmond és az egykori legendás “monokróm festőosztály” hallgatói közül Varga Gabi, Erdélyi Gábor és Szabó Dezső.

 

Kurátor: Zsikla Mónika

 

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

scroll to top