A Tobreluts-kiállítás megnyitója

2017. nov. 25. 16:00

Olga Tobreluts a szentpétervári képzőművészet meghatározó szereplője, akinek a munkásságát nemzetközi figyelem kíséri. Festményekkel, videóművészeti és elektronikus grafikai munkáival rendszeresen szerepel kiállításokon, médiaművészeti fesztiválokon. Számos díjat nyert, több művészeti iskola meghatározó személyisége és az orosz képzőművészeti akadémia tiszteletbeli tagja. Egyetemi tanulmányait építész szakon kezdte, majd a berlini ART + COM ösztöndíjasaként számítógépes grafika és animáció tanszakon végzett. Indulása az 1990-es évek elején egybeesett a szocialista korszak utáni társadalmi átrendeződéssel. Csatlakozott a Timur Novikov által ekkor alapított Új Akadémia művészeinek köréhez, ahol az Új Technológiák Tanszék vezetője lett.

Alkotásaiban leginkább a klasszicizmus elméletének újraértelmezésével és a művészi szép keresésével foglalkozik. Megfogalmazza teóriáit az esztétika alapértékek napjainkra vonatkoztatható állapotáról, ugyanakkor művészet- és társadalomelméleti kérdéseket dolgoz fel a választott médium, a videó- és elektrografika módszereivel.

A MODEM Tobreluts – Mitológia újratöltve című kiállításán a művész több önálló történettel jelentkezik, amelyekkel a realizmus és az absztrakció vizuális történetiségét méri össze irodalmi művek, történelmi személyek, mitológiai alakok és képzőművészeti példák segítségével. Sorozatain többek között szerepel a pietà és a feltámadás története; Kandinszkij művészetelméletének továbbgondolása a pont és a vonal viszonyrendszeréről; a Henrik Ibsen drámájából kiinduló világnézeti különbözőségek tárgyalása, valamint megjelennek a mitológiai cselekmények (Héraklész hőstettei, Ámor és Psyché) feldolgozásai.

Megnyitó: 2017. november 25. (szombat), 16 óra

A tárlatot megnyitja: Gyürky Katalin irodalomtörténész, kritikus, műfordító

A kiállítás megtekinthető 2018. február 25-ig.

A megnyitón való részvétel ingyenes.

Ugrás az elejére