Aektivátorok a Velencei Építészeti Biennálén

2017. júl. 19. 18:00

Közösség, hulladék, újrahasznosítás és fenntarthatóság – a 2016-os Velencei Képzőművészeti Biennálé győztes magyar pavilonjának kulcstémái kerülnek elő az Aektivátorok a Velencei Építészeti Biennálén című programon, esztétikai és művészeti szempontokkal kiegészítve. Fajcsák Dénes és Fábián Gábor (Eger) építészek vetítéssel egybekötött előadása a 2016-os győztes magyar pavilonról és az Arkt Csoport tevékenységéről július 19-én 18 órától veszi kezdetét a b24 Galériában. 

Az Arkt projekt – az Arkt-tól az ellátóig című pályázat, illetve a kiállítás az egri Gárdonyi-kertben pusztulásra ítélt volt GAMESZ-épület megmentését és újrahasznosítását mutatja be. Az építészeti jelenlétnek köszönhetően egy korábban értéktelennek tekintett épület mára élő hellyé, kulturális központtá vált Eger városában: újrahasznosították, aktiválták, értékké tették. Minderről, a beavatkozás eredményességéről, esztétikai és társadalmi hasznosságáról is szó lesz a ma esti előadáson, amely vélhetően aktív beszélgetéssé alakulva zárul.

A program a Debreceni Nemzetközi Művésztelep keretében valósul meg, ahol július 18. és 28. között a dizájn aktuális kérdéseihez kapcsolódva dolgoznak a meghívott alkotók.

Mit jelent a dizájn gondolkodás, és mit jelenthet ma dizájnernek lenni? Mire jó az öndizájn, és vajon mi a szerepe? Hogyan kapcsolódik mindez a kortárs művészethez, s ha már kapcsolódik, miként lehet elkülöníteni egymástól, miközben mindkét terület alapja a kreatív gondolat és tevékenység? A Debreceni Nemzetközi Művésztelep ebben az évben – 2017. július 18-tól 28-ig – elsősorban a tervezett alkotás, a megtervezés és megfontolás kérdéskörével foglalkozik; többek között arra is keresve a választ, vajon kihirdethetjük-e mai ismereteink tükrében a dizájn totális győzelmét.

A 21. században a dizájn kétségkívül az egyik legexpanzívabb iparág: progresszív, optimista, problémaorientált, miközben fiatalok tömegeit képes az oktatásba csábítani, valós megélhetést is ígérve számukra. Akárcsak a kortárs művészet, a dizájn is meghatározó jelleggel foglalkozik az emberiség, többek között a társadalom és környezet kérdéseivel, ám sikeres stratégiája ellenére is úgy tűnik, rászorul az autonóm művészet vagy egyéb interdiszciplináris területek „ösztönző segítségére”. Az idei Debreceni Nemzetközi Művésztelep – eme interdiszciplinaritás szellemében is – az alkotó- és kutatómunka mellett számos nyitott előadásra, beszélgetésre és programra várja az érdeklődőket, a hazai és nemzetközi szcénában egyaránt ismert és elismert művészek és előadók részvételével.

Ugrás az elejére