BanZaj #16 – Pozvakowski / BOM / Worthless

2017. márc. 25. 20:00

A BanZaj sorozat márciusi epizódja alkalmából látogat el újra sok évi szünet után városunkba a hazai experimentális rock zenei szcéna kiemelkedő csapata, a pozvakowski. Mellettük színpadra lép két másik formáció is, amelyek a 2016. évben már játszottak a BanZaj sorozat keretien belül, névszerint a budapesti Worthless duó, valamint a programsorozat kitalálójának szóló formációja, a BOM. A helyszín ezúttal is a MODEM lesz!

Belépő
600 Ft, diák/nyugdíjas jegy: 300 Ft!

20:00 – Worthless
21:00 – BOM
22:00 – pozvakowski

POZVAKOWSKI

(experimental, noise rock, visual)

A hazai experimentális, noise rock zenei élet egyik legismertebb és elismertebb formációja a pozvakowski. Tagjai: dm – gitár/sampler, sbstyn – basszusgitár, zsmbr – dobok, valamint szerediCs – vizuál (8mm & 16mm filmvetítőgépek).

Első lemezüket még 2002-ben jelentették meg. Ezen lemezükkel hamarosan sikeresen bemutatkozhattak Németországban, Belgiumban és Hollandiában. Az új hanganyagukra sem kellett sokat várni, hisz 2004-ben “Transistor” címen megjelentették azt. Néhány fontosabb hazai klubban bemutatták ugyan az új korong anyagát, de leginkább külföldre koncentráltak vele. Bemutatták Oroszországban, Németországban, Hollandiában, Szlovéniában, Szerbiában, Ausztriában, Olaszországban és Romániában.

Fellépéseiket erősíti a látvány, amelyet SzerediCs biztosít számukra régi 8, illetve 16mm-es filmvetítőkkel. 2007 őszén jelent meg a 3. lemezük, melynek címe “Microtron”. A korongot mind a közönség, mind a kritikusok jól fogadták. Ebben az évben a HangSúly zenei díj két kategóriájában is jelölték őket (az év albuma, az év koncertje). A zenéjükben folytatták azt az utat, amelyet már korábban is megkezdtek. Ezzel az anyaggal is turnéztak Európában. 2010-ben megjelent első 7″-es vynil korongjuk is, melynek címe “zx.wtt.010”. 2012-ben jelent meg a következő stúdió albumok sevenpeopleleft címmel.

2013 őszén ismét nyakukba vették Európát és a Balkánt, ahol számos koncertet adtak. 2014-ben folytatták a megkezdett utat és rengeteg koncertet adtak amerre jártak. Az új lemezük várhatóan 2017 tavaszán fog megjelenni!
http://pozvakowski.com/

BOM

(cold bass wave, noise, noise rock, experimental)

BOM [Bass-O-Matic] (akkor még anyakönyvezett nevén) 1986-ban kezdett el ismerkedni a zenével, először mint gitáros. A basszusgitárral 1995-ben kötött életre szóló barátságot.
Első koncertjét az experimentális zene világában, a Lyuhász Lyácint Bt.tagjaként, 1997. április 12-én adta, amelynek azóta is tagja.

2013 februárjában a saját elképzelései alapján létrehozta a hazai experimentális zenei élet figuráival a Százaségő formációt, amelyben basszusgitárjával nagyobb szerepet vállalt a hangzás kialakításában, megteremtésében a korábbi munkásságához képest.

A végső döntést azonban csak 2014 szeptemberében hozta meg, amikor is a már hagyományosnak mondható debreceni Zajkert rendezvényen először fellépett egyedül a 4 húros hangszerével, mint Bass-O-Matic. Az első promóciós célra szánt 100%-ban improvizációs stúdiófelvételt 2014 októberében készítette el. A hanganyag 2014. október 22-én jelent meg, “The First Issue” címmel. 2014. novemberében a lemezhez tartozó bonus track, a Floppy Kick Records gondozásában jelent meg.

A 2015-ös év koncertezéssel telt (Magyarország, Románia, Szerbia, Ausztria, Csehország), így megjelentette első koncertfelvételét, amelyet a bécsi HUT-ban rögzítettek, “Live @ HUT” c. lemezt október 11-én. 2016-ban első önálló Európa turnéjára indult főleg Németország területén, de játszott Ausztriában, Romániában és Magyarországon is.
https://bass-o-matic.bandcamp.com/

WORTHLESS

(sludge, experimental, post-metal)

Minimalista sludge-duó, tagjai: abacs sicsok – dobok és tlozs nyokév – gitár. A Worthless a fellépésein leginkább a hangulatra és az erőteljes zúzásra helyezi a hangsúlyt, így aki meglátogatja a koncertet, pusztító zajkollázsra készüljön. A csapat 2016. decemberében megjelentette első hangzóanyagát “Split with Her Highness” címmel, melyet az oldalukon meg is lehet hallgatni, illetve le lehet tölteni.
https://worthlessludge.bandcamp.com/releases

Ugrás az elejére