BanZaj #28 – Rodion G.A. (ROU) / T.B.C.

2018. jún. 06. 19:30

A BanZaj 28-ik felvonásán a nagy reunion-ok virágzását csíphetjük el. Két formáció lép elénk a múltból, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy bármennyi is lekopott volna a frissességükből. Az est első fellépője a debreceni T.B.C., amely 26 év szünet után először áll színpadra. A zenekar gerincét alkotó Kondor-fivérek azóta is jelen vannak a város zenei életében, de most végre újra együtt a legendás banda! Az esemény másik fellépője a romániai magyar Rodion G.A., aki 1977 és 1989 között zenélt aktívan, majd váratlanul eltűnt a nyilvánosság elől. 23 évnek kellett eltelnie, hogy 2012-ben folytassa és immáron Debrecenben először láthatjuk, hallhatjuk a romániai elektronikus zene atyját élőben!

19:30 – Beszélgetés Rodion G.A.-val
20:30 – Tbc
21:30 – Rodion G.A. (ROU)

RODION G.A. (ROU)

(electronic music, psychedelic)

A késő 70-es, korai 80-as években Rodion Ladislau Roșca és zenekara, a Rodion G.A. megalkotta a pszichedelikus, az elektronikus zene és a progresszív rock sajátos ötvözetét, amely évtizedekkel később is kiállta az idők próbáját és ezzel a romániai elektronikus zene pioneer-jává nőtte ki magát. Már az akkori Romániában is jelentős sikereket könyvelhettek el, például a Román Nemzeti Tv-ben is szerepeltek, amely jelentőségét azt hiszem, hogy nem kell külön boncolgatni. 1989-ig alkotott, majd váratlanul egy személyes tragédia folyományán felhagyott a zenéléssel és magányába zárkózva messze elkerült mindent, ami a zenéléshez köthető. A néhány darab kislemez, amelyet akkoriban meg tudtak jelenteni lassan feledésbe merültek, de Rodion most a 2010-es években, végre ennyi év eltelte után, megkapta a neki jogosan kijáró figyelmet.

2012-ben az őszes hajú Rodion egy bukaresti elektronikus zenei fesztiválon idegesen állt fel a színpadra, hogy az előtte álló csendes tömegnek zenéljen újra, több mint két évtizednyi kihagyás után. Az előtte felállított asztalon két 70-es évekbeli Tesla márkájú orsós magnó volt, amelyeken futó szalagok idősebbek voltak, mint a közönség legtöbb tagja. Azonban hamarosan a közönség ráérzett a magnetofonokból áramló zajokra és dallamokra és élvezték, értékelték Románia zenei kulturális életének egyik elfeledett, ám annál fontosabb fejezetét. A mágnesszalagokra sajátos, általa kifejlesztett technikával rögzített felvételek még most is olyan futurisztikusan hatnak, mint ahogy tették azt a Ceaușescu rezsim legsötétebb napjai alatt is.

„A Ceaușescu Romániájának elveszett zenei szupersztárja” (The Guardian – 2018)

https://rodionga.bandcamp.com/

T.B.C.

(dark, punk, szinti pop, EBM)

A 6 fős T.B.C. együttes 1985-ben alakult általános iskolai osztálytársakból, közöttük a debreceni underground színtéren már jól ismert Kondor-fivérek párosával. A következő évben 3 ember lemorzsolódott, így megmaradt a legendás 3 fős felállás: basszusgitár, szinti és ének.

A zenekar 7 éves fennállása alatt 12 album és számos maxi született, követve az alternatív, dark, punk, szinti pop és EBM stílusok behatását. A 80-as évek végén jó pár sikeres koncertet adtak a fiúk, amikor is a basszusgitárost besorozták. Ez sajnálatosan véget vetett a közös zenélésnek. De 26 év hallgatás után a régi számok újradolgozásával ismét a nagyérdemű elé állnak a megszokott T.B.C. stílusban, de már gitárral és szaxofonnal is kiegészülve.

Belépő: 600 / 300 Ft

A műsorváltozás és a beengedés jogát fenntartjuk! Nem toleráljuk a rasszizmust, homofóbiát, szexizmust és egyéb radikális nézeteket!

Ugrás az elejére