A Billentyűk című kiállítás megnyitója

2017. nov. 18. 16:00

A kísérletezésnek teret adó, sőt azt középpontba állító, kortárs bábelőadásokkal és művészeti programokkal kísért tárlat látható novembertől a MODEM-ben. A 20. századi európai avantgárd bábszínház, valamint a hazai modern bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát bemutató kiállítás november 18-án 16 órakor nyílik a művészeti központban.

A Billentyűk című tárlat egyedülálló összefogás eredménye: négy debreceni intézmény, a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a MODEM és a Vojtina Bábszínház, valamint a PIM–OSZMI szakmai együttműködése révén valósulhat meg. A tárlat idejére keddenként a Vojtina Bábszínház tulajdonképpen a MODEM-be költözik: minden kedden rendhagyó bábelőadásokra várjuk a gyerekeket, míg havonta egy csütörtöki alkalommal a felnőtt közönséget szólítjuk meg a kiállítótérben felállított „szivárvány színpadon”.

Blattner Géza Debrecenben született, majd 1925-ben Párizsba költözött. Itt nyitotta meg az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Színházat, amely rendkívül változatos, sokszínű társulatával, alkotó közösségével korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált. Baráti köréhez olyan neves művészek csatlakoztak, mint André Kertész vagy a Montparnasse nevezetes figurája, az orosz Marie Vassilieff festő, akinek étkezdéjébe járt az egész párizsi művészvilág Picassotól Soutine-ig. Blattner Géza magyarországi működése új korszak kezdetét jelezte a bábjátszás történetében. Ízlésével, szemléletével, a bábművészet lehetőségeinek szüntelen kutatásával alaposan megelőzte korát.

Az 1937-es Párizsi Világkiállításon Blattner Szivárvány Színháza Az ember tragédiája című mű első francia nyelvű bemutatójával aranyérmet nyert. Munkatársaival megteremtette az első, minden ízében korszerű, az emberszínház utánzásával szakító, saját műfaji törvényeit érvényesítő, a sokfajta élettelen anyag ezernyi titkát feltáró, humorból, költészetből összegyúrt, huszadik századi francia avantgárd bábszínházat. Hatására kezdtek a hatvanas évektől Magyarországon vidéken is művészi bábszínházak alakulni. 2017-ben, halálának 50. évfordulóján Debrecen négy kulturális intézménye ennek a 20. század elején megszületett „modern életérzésnek”, a társművészeti kapcsolódási felületeknek és a kortárs narratíváknak szeretne teret adni egy rendkívüli összművészeti kiállítással.

Megnyitó: 2017. november 18. (szombat), 16 óra

A tárlatot megnyitja: Gergye Krisztián rendező, kortárs táncos, színész

Blattner életművét bemutatja: Lőrinc László történész

A megnyitón való részvétel ingyenes.

A kiállítás 2018. február 25-ig látogatható.

Belépő: 400 / 200 Ft

Ugrás az elejére