Biró Dávid – Captcha: The Cognitive Race

2023. márc. 28. 18:00

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ szeretettel vár minden érdeklődőt Biró Dávid – Captcha: The Cognitive Race kiállításának megnyitójára 2023. március 28-án 18 órától a budapesti MODEM SPOT-ban.

A művészről:

Biró Dávid munkásságát a technológia iránti érdeklődés, és annak kritikus vizsgálata jellemzi. Célja, hogy művein keresztül feltérképezze a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, majd a különböző jelenségek vizsgálata során leplezze le ezek társadalmi és politikai hatásait. Ő a hazai fotográfusok új generációjának képviselője, munkái rendszeresen szerepelnek a magyar és nemzetközi színtér művészeti fesztiváljain és kiállítótereiben, mint például a Ludwig Múzeumban, a MODEM-ben, a Q Contemporaryben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban.

“Captcha: The Cognitive Race” Biró Dávid egy folyamatban lévő munkája, ami a mesterséges intelligencia fejlődésével foglalkozik a reCaptcha technológia vizsgálatán keresztül. Ezt a fordított Turing-tesztet használják online felületeken a robotok kiszűrésére, ugyanakkor a feladványok megfejtésével a mesterséges intelligenciát (pl. autós önvezető algoritmusokat) is tanítjuk. A tanulási folyamatnak köszönhetően a reCaptcha egyre bonyolultabb feladványokat ad a felhasználók számára, így lényegében egymással versenyez az emberi és a gépi kognitív képesség. A létrejött fotográfiák bonyolult játékos képrejtvények, amelyek előrevetítenek egy fordulópontot a gépi vizuális érzékelés javára az emberihez képest.
Biró Dávid műveivel nemcsak passzív felhasználóként követi ezt az átalakulást, hanem aktívan, játékos megközelítéssel igyekszik elébe menni a társadalmak szövetére hatással lévő technológiáknak. Biró munkái kommentárjai a manipulált képalkotás, a megfigyelés, az adathalászat és dezinformáció korának.

Az esemény ingyenes!

Helyszín: 1053, Budapest, Henszlmann Imre utca 5. 12-es lakás

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nyitvatartás: hétfő 16-18 és szerda-csütörtök 14-18 óra között

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére