tárlatvezetés

2022. jan. 13. 16:30

Burai István (1951–2017) korai tusrajzain Kondor Béla és Szalay Lajos hatása érezhető, festészetének formálódását pedig Marc Chagall, Pablo Picasso és Kovásznai György alkotásai inspirálták, miközben sajátos kifejezőeszközöket teremtett szigorú és monoton következetességgel épített képi világához. A jellegzetes Burai-karakterjegyek könnyen felismerhetők, de az életműben fellelhető technikai kísérletek gazdagságára eddig kevesebb fény vetült. A tárlat a korai papírmetszeteit, realisztikus, plan air hatású tájrajzait, grafikáit, szenzibilis, absztrakt igényű táblaképeit és szabad vásznait is bemutatja. A MODEM a debreceni festő-, grafikus- és szobrászművész születésének hetvenedik évfordulóján arra vállalkozott, hogy retrospektív tárlat segítségével vezesse végig a nagyközönséget Burai István munkásságának jelentősebb állomásain.

Fátyol Zoltán és Tamus István, Debrecen ismert és meghatározó képzőművészei. Pályájuk számos pontos keresztezte Burai életművét: mind a hárman művésztelepek szervezői, alapítói és aktív résztvevői. Több jelentős szakmai szervezetben vállaltak vezető szerepet, számos alkalommal Burai Istvánnal párhuzamosan, vele együtt.

Január 13-án, csütörtökön 16.30-tól Burai egy-egy alkotását, de főként életművét és a városra, régióra tett hatását kíséreljük meg kibontani némi személyes történettel kiegészítve.

Online jegyvásárlás hamarosan.

A programon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk

Ugrás az elejére