Debreceni Művészettörténeti Események

2023. febr. 10. 14:00

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közös kutatói pályázatot írt ki 2022 októberében.

 

A két intézmény közös céljának tekintette, hogy változatos aspektusokból tárja fel Debrecen városának kulturális és művészeti múltját. Mindemellett fontosnak tartották, hogy Debrecen kulturális emlékezete a jelenkorban is elevenen formálja a városon belüli helyi identitásokat és azok kulturális életét. Ennek szellemében a MODEM művészettörténeti kutatói pályázatot írt ki a debreceni és lokális művészettörténeti események vizsgálatára.

 

A kutatás öt, a város szempontjából fontos művészettörténeti eseményhez, témához kapcsolódóan zajlott, öt kutató bevonásával:

 

  • Grafika Debrecenben a két világháború között – Molnár Dóra Eszter
  • A Debreceni Műhely 1967-es kiállítása mint a magyar neoavantgárd fotográfia mérföldköve – Péter Szabina
  • A Debreceni Egyetem, Egyetemi Galéria és Debreceni Orvostudományi Egyetem Galéria kiállításai 1969-től a 80-as évek elejéig – Képiró Ágnes
  • A debreceni MODEM intézményi története a magyar és regionális intézménytörténet kontextusában – Ács Bálint
  • A Debreceni Nemzetközi Művésztelep története 2006-tól napjainkig és nemzetközi pozicionálása – Áfra János

 

A kutatások eredményeit egy konferencia keretén belül, február 10-én 14 órától mutatják be a kutatók a MODEM fogadóterében. Ezt követően pedig egy kerekasztal-beszélgetés ad lehetőséget megvitatni, a kutatott témák, a feltárt jelenségek és eredmények hogyan erősítik a helyi identitást és a lokális közösségek erősödését.

 

Program:

14:00 – 16:00  Tanulmányok prezentációja

16:00 – 16:30  Szünet

16:30 – 17:30  Kerekasztal-beszélgetés

 

Az esemény minden érdeklődő számára nyitott, a részvétel ingyenes!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére