Designpárbaj // Design Hét Debrecen

2018. okt. 11. 15:00

A FISE Designpárbaj hatodik éve rendszeres programja a Design Hét eseményeinek. 2018-ban a korábbi évektől eltérően Debrecenben szervezzük a játékos megmérettetést.

A párbaj célja:

Az esemény elsődleges célja az egyesületen belül a különböző szakirányban dolgozó és életkorú tagok közötti kapcsolattartás, kommunikáció elősegítése, lehetőség teremtése egymás munkájának, személyiségének megismerésére, ezáltal hosszabb távú szakmai és emberei kapcsolatok kialakulásának elősegítése, az egyesület közösségi életének frissen tartása. Az egyesület belső céljai mellett ezzel erősítve az egyesület nyilvánosságát, közönséghez való eljutását.

További cél a nem szakmabeli közönség számára betekintést nyújtani a tervezés folyamatába kötetlen keretek között.
Az eseménnyel az egyesület utánpótlását és az értő közönség kinevelését is célul tűzzük ki, ezért az egyesület tagjain kívül résztvevőként bevonjuk a magyarországi és nemzetközi (főként művészeti területtel foglalkozó) oktatási intézmények diákjait, hallgatóit, oktatóit. Az esemény így lehetőséget ad az intézmények számára szakmai és informatív kapcsolatok kialakítására.

A párbaj definíciója:

Megadott idő alatt tervezés és modellezés eszközeivel kreatívan reagálni a helyszínen ismertetett feladatra meghatározott eszközök és alapanyagok felhasználásával. A párbaj mindig előre meghatározott térben és időbe zajlik a nyilvánosság előtt. Az előzetesen megfogalmazott és részletezett feladatkiírás az esemény kezdetéig a legszigorúbb titokban marad – nem csupán a résztvevők, hanem bárki más előtt is.

Szervezési elvek:

A párbajon való részvétel mindig csoportos munka formájában valósul meg. A feladatkiírás meghatározza, hogy a végső „produktum” kialakítás közös tervezés eredményeként jöjjön létre. A csoportok kialakításának rendszere nem állandó, fenntartva ezzel a csapatok változatosságát, biztosítva a megszokottság és fásultság elkerülését. Az adott évi feladat kidolgozása fél évvel korábban elkezdődik a legszűkebb körben és szigorú titoktartás mellett. A résztvevők toborzása, szervezése az esemény előtt három hónappal elkezdődik. A résztvevők mellett a zsűritagok felkérése is zajlik. A párbaj minden esetben előre meghatározott helyszínen és előre meghatározott időkeretek között történik. A munkákat többtagú, meghívott, évenként más személyekből álló zsűri értékelik, amely tagjai között a FISE vezetőségi tagjai mellett az adott témához kötődő érdekeltek, szakemberek kapnak helyet.

Az előre megadott időkeret letelte után a csapatok prezentációban mutatják be a tervezési folyamatot és a végső produktumot. A zsűri zárt ajtók mögött hozza meg döntését, ezt követően nyilvánosan értékel, és hirdet eredményt. (Ezt követően van lehetőség utólagos konzultációra is akár.) Az eddigi esetekben a feladatok igyekeztek valamilyen módon reflektálni az aktuális Design Hét központi témájához.

Ötletgazdák a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületén belül
Koncepció kidolgozói: Buzás Andrea és Rejka Erika
Szervezők: Buzás Andrea, Rejka Erika, Fazekas Ildikó

Ugrás az elejére