Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig

2017. febr. 15. 17:00

Mi jellemzi és mitől egyedülálló az art deco? Miért tartották a luxus és a minőség művészetének a maga korában? S vajon miért éli manapság újra reneszánszát a stílus? Bellák Gábor művészettörténész vetített képes előadása a jazzlokáloktól az ipari formatervezésig, Duke Ellingtontól a Nagy Gatsby-ig a MODEM-ben, az Art deco a pusztán című kiállításon.

Sajó István art deco építész tárlatához kapcsolódva február 15-én 17 órától Bellák Gábor művészettörténész arról mesél az érdeklődőknek, hogy az art deco miként változtatta meg Londontól New Yorkig, Párizstól Miamiig a városok arculatát: az építészetet, a divatot, a bútortervezést, de még a hollywoodi filmek díszleteit is.

Az art deco filozófiája a luxus életvitel, a minőség, az elegancia, a dekorativitás, az élet élvezetének, a szabadság iránti vágynak a művészi kifejeződése volt – ahogy Scott Fitzgerald megfogalmazta a Nagy Gatsby-ben: „Egyre fényesebb estélyek, egyre frivolabb műsorok, egyre magasabb épületek” jellemezték.

A vetített képes előadás megidézi a korabeli jazzlokálok hangulatát, az egykori némafilmművészet szépségideáljait éppúgy, mint az építészetet, az ipari formatervezést és nem utolsósorban az art deco ihlette bútorművészetet.

Belépő: aznapi kiállítási jeggyel (ára: 400 Ft)

Ugrás az elejére