ef Zámbó-kiállítás nyílik a Sesztina Galériában

2017. jún. 09. 18:00

„Vannak dolgok, amik többet jelentenek, mint amit tartalmaznak, és vannak dolgok, amik többet tartalmaznak, mint amit jelentenek.” – fogalmaz a Munkácsy-díjas ef Zámbó István, aki ezúttal egyéni kiállítással mutatkozik be a Sesztina Galériában június 9. és július 8. között. A Jelkép és anyag a művész festményeiből válogat. A kiállításcímbe foglalt kettősséget épp a fenti idézet világítja meg, hiszen a tartalmi és formai jegyek közti dinamika szervezi a festészetet is.

„Képeimmel, szobraimmal olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőben, amik nekem sem jutnak eszembe. Ez jellemzi szimbolista-szürrealista munkáimat. Motívumokat variálok végtelen változatban. Olyan érzésem van néha, mintha egyetlen képet festenék egész életemben. Szeretem az ellentétek egybeolvasztását, egymás mellett való szerepeltetését. Számomra egy locsolókanna mellett heverő fűrész vészjósló, a koporsóban egy luk pedig optimista tett.” – nyilatkozta máshol.

Június 8-án 18 órától Dóczy Alpár képzőművész nyitja meg a tárlatot, és a „Befőttesgumi” formáció is közreműködik, amely a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola diákjaiból erre az alkalomra alakult együttes. Az alkalmi zenekar ef Zámbó István művészete által ihletett, saját szerzeményű, kortárs zenei darabbal készül. Balázs Gergely nagybőgőn, Kovács Dániel és Vitányi Márk pedig zongorán közreműködik.

Ugrás az elejére