Egy festő, egy szobrász

2017. máj. 23. 18:00

Az eredeti terv szerint Gulyás Gyula képzőművészeti filmjei kerültek volna vászonra május 23-án, ám sajnos a vetítésre meghívott rendező betegsége miatt ez a terv későbbre halasztódik.

A képzőművészeti filmklub utolsó tavaszi vetítésén két különleges és kevesek által ismert művészportrét láthat majd a közönség. Az első Sulyok Gabriella 2014-ben készített Hajnal, Tavasz (19’) című filmje, amelyben Tenk László festőművész egy képének megszületését követhetjük végig intim közelségből, szinte a festő vászna mellett állva, az első ecsetvonástól a festmény elszállításáig.

Az est második filmjének, A mítoszteremtőnek középpontjában a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar szobrászaként számon tartott Samu Géza munkássága áll. Az alkotásaiban a pusztuló és épülő tárgyi világot megjelenítő, a nép tárgykultúrára reflektáló Samut, akinek Falovag című alkotása megtekinthető a GÉM/GAMEkapocs kiállításon, Medgyesi Gabriella 2015-ös filmjében (52’) többek között Bukta Imre, Húber András és Kő Pál tolmácsolásában ismerhetjük meg.

A vetítést követő beszélgetés vendégei Kányási Holb Margit (textilművész) és Fátyol Zoltán (festőművész) lesznek, moderál Szabó Elemér (vizuális antropológus).

A belépés ingyenes.

Ugrás az elejére