Feltűnő tárgyak – A mi kortárs gyűjteményünk 2.0

2023. nov. 25. 18:00

A MODEM és a Ferenczy Múzeumi Centrum nevében szeretettel meghívjuk legújabb kiállításunk megnyitójára november 25-én 18 órakor.

A tárlatot megnyitja Don Tamás, a MODEM vezető kurátora.

A kiállításról:

Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről, az ezek között fennálló, identitásukat is nagyban meghatározó kapcsolatról? Mi a múzeumok szerepének jelene és jövője? Milyen viszony fűzi saját városukhoz az ott élőket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tematizáltunk a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében megvalósuló projektünk jelenlegi állomásán, amelynek kiállított (mű)tárgyegyüttese a városi lokalitás kérdései köré szerveződik.

A kooperáció keretében a két intézmény gyűjteményéből kiindulva olyan részvételi és bevonódáson alapuló kiállítások kapnak helyet, amelyeket eltérő helyi közösségek múzeumpedagógusokkal, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal és közvetítőkkel hoztak létre. A projekt célja, hogy a kiállításokon keresztül lehetőséget biztosít a lokális közösségek megmutatkozására, valamint arra, hogy annak tagjai megfogalmazhassák és elmondhassák, mi fontos számukra a múzeumban és a városukban. A MODEM-ben két debreceni közösség vett részt a projektben, munkáikat két egymást követő kiállításon mutatjuk be.

A jelenlegi tárlat a Debreceni Egyetemmel együttműködésben jött létre egy szabadon választható kurzus keretén belül. A kiállítás központi eleme egy stilizált Debrecen térkép, amelyen a hallgatók által választott, számukra jelentős és a városhoz kötődő tárgyak lelőhelyei láthatók. Ezt egészítik ki azok a MODEM gyűjteményéből szelektált művek, amelyek az egyetemisták számára a lokalitás és közösségiség szempontjából meghatározók voltak.

A projektben résztvevő hallgatók: Csige Cintia, Faitli Zoltán, Gajdos Boglárka, Györgyi Kata, Hartyányi Panna, Kegyes Lilla, Kiss Tamás, Kosina Dávid, Kulcsár Kevin, Papp Violetta, Toronyi Réka, Váncsa Zsófia

Kurátor: Don Tamás

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére