Feltűnő tárgyak. A mi kortárs gyűjteményünk

2023. jún. 13. 17:00

Feltűnő tárgyak.
A mi kortárs gyűjteményünk

Megnyitó: 2023. június 13. 17:00, MűvészetMalom

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán, igazgató Ferenczy Múzeumi Centrum

A kiállítást megnyitja: Don Tamás, kurátor, MODEM és Sóki Diána múzeumpedagógus, Petőfi Irodalmi Múzeum

A kiállítás nyitva: 2023. június 15. – július 23. között, csütörtöktől vasárnapig 10–18 óra között. A tárlat ingyenesen látogatható.

Kinek szól egy múzeumi intézmény? Mely közösségek kapnak belépést és mennyire szól nekik egy adott kiállítás? Mennyire lehet egy kiállítótér demokratikus? Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tematizálunk a Modem és Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében.
A két múzeum gyűjteményéből kiindulva olyan részvételi kiállítások kapnak helyet mindkét intézményben, amelyeket lokális közösségek múzeumpedagógusokkal, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal és közvetítőkkel hoztak létre. A projekt célja a kiállításon keresztül lehetőséget teremteni helyi közösségeknek és megfogalmazni, elmondani, mi fontos számukra egy múzeumban és a városukban.

A projekt a kulturális intézmények szerepén keresztül olyan témákat is érintett, mint a demokrácia, hierarchia, az esélyegyenlőség, de akár a média hatása a művészetre. Módszertani cél volt, hogy kritikai szemszögből helyi közösségi problémákat is felfedjünk a folyamat során, és igyekezzünk megválaszolni az intézmények szerepvállalásának kérdéskörét is a társadalomban.

A Ferenczy Múzeumi Centrumban három csoport állította össze és alkotta meg a kiállítását a MűvészetMalom terében. A csoportok kiválasztásánál fontos szempont volt a diverzitás, vagyis, hogy különböző társadalmi és szociális hátterű, korú személyek vegyenek részt a projektben. Ezzel is segítve a múzeumi tér és gyűjtemény befogadóképességének vizsgálatát.

Szentendrén közreműködött: a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény dolgozói, a Ferenczy Múzeumi Centrum pénzügyi munkatársai és a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola diákjai. A három csoportot György Gabriella és Sütő Tünde a Múzeumi Centrum múzeumpedagógusai, Puszt Zsófia művészetközvetítő, valamint Váradi Emese művészetpedagógus facilitálták.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Ugrás az elejére