Feminizmus és irodalom – pop-up olvasóműhely

2023. okt. 18. 17:00

Az utóbbi években Magyarországon is megjelent néhány kifejezetten feminista témákkal foglalkozó könyvklub. Az érdeklődőknek van miből válogatniuk, főleg olyan sikerkönyvek után, mint a My year of rest and relaxation Ottessa Moshfeghtől, de újra népszerűek lettek korábbi feminista szövegek is, mint Sylvia Plath Üvegbúrája.

Mi értelme van a feminista könyveknek, mennyiben más ezek ábrázolásmódja, mint bármilyen egyéb kiadványé, amelyben női karakterek tűnnek fel? Ilyen kérdésekről és Babarczy Eszter A mérgezett nő című novellájáról beszélgetünk majd a következő Tiéd itt a tér programunkon. Babarczy azonos című novelláskötete 2019-ben jelent meg, középpontban a nők szerepkényszereit és szereplehetőségeit járja körül.

“Melyik nő mérgezett és melyik nem? Hogyan terjed a járvány? Hősünknek el kell jutnia a forrásig, fel kell tárnia a sötét kutat. Különös mechanikára bukkan, egy szenvedő szerkezetre, amelynek semlegesítésére csak ő képes. De vajon képes-e rá valóban? Nem fertőzött-e ő maga is? S ki áll a terv mögött?”

Az olvasókört moderálja: Kántor-Újvári Gerda

A Tiéd itt a tér programunkról:

A MODEM legújabb kéthetente jelentkező programsorozata lehetőséget nyújt olyan debreceni civilek, egyetemisták, pedagógusok, kreatívok, a város kulturális életében résztvevők számára, akik szívesen szerveznének valamilyen kulturális eseményt.

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére