Global Control and Censorship – kiállításmegnyitó

2018. nov. 24. 14:00

Európa több városát megjárt tárlat a megfigyelésről, az ebből fakadó félelmekről és annak hatásairól. A MODEM és a Goethe Intézet bemutatja a “GLOBAL CONTROL AND CENSORSHIP” című kiállítását, ami először a ZKM | Karlsruheben volt látható.

A megnyitón köszöntőt mond: Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere és Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja: Peternák Miklós művészettörténész

Közreműködik: Dr.Kondor kísérleti zenész

A megnyitóra buszjárat indul Budapestről a Műcsarnok parkolójából délelőtt 10 órakor. Aznap vissza Debrecenből pedig 18 órakor a MODEM melletti parkolóból.

A buszra regisztrálni az astrid.zieser@goethe.de e-mail címen lehet és kérjük az e-mailben adják meg telefonszámukat.

A tudás hatalom, a legnagyobb hatalom pedig azé, aki az információt birtokolja.

Az információáramlás és a digitalizáció átszőtte mindennapjainkat és világszerte köti össze az embereket. Adatok és tartalmak ezerféle halmaza jelenik meg mindennap a világhálón. Mielőtt ezek az adatok elérnék a felhasználót, az egyén adatai privát és állami szervek hálózatain mennek keresztül, akik ezeket az információkat saját céljaikra használják fel.

Világkereskedelmi vállalatok az egyén magánjellegű adatainak tömeges kinyeréséből profitálnak. A különböző szervek leplezetlenül törekednek arra, hogy minél profibb módon tudjanak minél több adatot gyűjteni a felhasználókról. Az internet elsöprő térnyerésével a személyes adatok és biztonság kérdése korunk egyik legnagyobb vitatémájává vált, mely kérdés egyre több művész munkáiban is felbukkan.

Kurátor:
Nolasco-Rózsás Lívia
Bernhard Serexhe

Kiállított művészek:
aaajiao (CN), Hamra ABBAS (KW / US), Selma ALAÇAM (DE), Halil ALTINDERE (TR), Daniel G. ANDÚJAR (ES), Benera & Estefan (RO), Osman BOZKURT (TR), James BRIDLE (GB / GR), Alice CAVOUKDJIAN dite GALLI (FR / DE), Hasan ELAHI (BD / US), Finger Pointing Worker + Kota TAKEUCHI (JP), Michael GRUDZIECKI (PL / DE), KIT-KASTEL (DE), Frédéric KRAUKE (DE), Marc LEE (CH), Virginia MASTROGIANNAKI (GR), MÁTRAI Erik (HU), Ruben PATER (NL), Dan PERJOVSCHI (RO), Ma QIUSHA (CN), Oliver RESSLER (AT), Bernhard SEREXHE (DE), Christian SIEVERS (DE), Technologie und das Unheimliche (HU/DE), Ivar VEERMÄE (EE/DE), Alex WENGER (CH / DE) & Max-Gerd RETZLAFF (DE)

Együttműködő partner a Debreceni Német Kulturális Fórum.

A kiállítás megtekinthető: 2019. január 20-ig.

Ugrás az elejére