Hangfegyverek: pop-up finisszázs és performansz Budapesten

2019. aug. 10. 19:00

Rendhagyó finisszázst szervezünk a MODEM-ben megvalósult csoportos hangművészeti kiállításunk kapcsán – egy estére beköltözik a projekt Budapestre az Artus Súdióba, ahol megtöltjük a teret a kiállításról készült 360-as felvételekkel, hangművészeti performanszokkal és prezentációkkal.
Hogyan is nyerte meg három pályakezdő művész és egy pályakezdő kurátor a MODEM-et? Mit jelent az intézmény fiatal művészekkel kapcsolatos szerepvállalása? Gyertek el, kérdezzetek és hallgassátok meg a Borsos Lőrinc művészpáros és a kiállító művészek performanszát és táncoljunk bele közösen az éjszakába „hangművészeti DJ settekkel”.

Programok:
19:00 – Don Tamás prezentációja a MODEM pályakezdő művészeket támogató szerepvállalásásról és lehetőségeiről
19:40 – Virtuális tárlatvezetés a Hangfegyverek vetített tereiben
20:20 – Borsos Lőrinc performansz
21:30 – Adam Krasz (DJ set)
22:40 – ≅ (Lifeset) – Jeneses Ádám, Kophelyi Dániel

A kiállításról:
Noha a hangművészet a futurizmus óta eltávolodott a háborútól, a háború időközben felfedezte magának a hangot, amely a szó szoros értelmében fegyverré vált: olyan hadi és rendvédelmi eszközzé, amely leplezett vagy direkt erőszakkal gyakorol hatást a pszichére és a testre. Hangfegyvernek tekinthető minden, ami auditív médiumokon keresztül tömeget oszlat, fájdalmat, maradandó károsodást vagy halált okoz, de az is, ami képes befolyásolni, összezavarni, félelmet kelteni, lehallgatni vagy épp megtéveszteni. A kiállítás fekete tereiben felhangzó és megjelenő munkák a szónikus fegyverkezés fiktív és valós példái. A különféle hanginstallációk hol a testünkben rezonálnak, máskor négykézlábra állítanak vagy tettestárssá tesznek mások lehallgatásában. Megmutatják, hogyan válhat a saját hangunk fegyverré, hol van a határ befogadható és befogadhatatlan hangok között és milyen pusztító is lehet a csend. Nem csupán tematizálják hang és háború sokrétű viszonyát, de finoman használják is a hangfegyverek különféle technikáit, szembesítve a hang szétzúzó és összekötő, esztétikai és fizikai erejével.

Kiállító művészek:
Krasz Ádám
Kophelyi Dániel
Jeneses Ádám

Kurátor: Lőrinczy Lia

Szöveg: Zemlényi-Kovács Barnabás

Grafika: Kophelyi Dániel

Ugrás az elejére