Indiáncseresznye – könyvbemutató

2019. máj. 21. 17:00

Egy évtized, amikor mintha semminek sem lett volna igazán tétje, aztán egyszeriben súlyos és szorongató lett ez a vákuum. Egy évtized, amely laza optimizmussal kezdődött, hogy a feldobottság helyét hamar átvegye valami torokszorító melankólia. A rendszerváltozás utáni évtizedben hamisított vonatjegyekkel jártuk Európát, itthon pedig a Kádár-korból megörökölt, kopott kultúrházakban szürcsöltünk élénk színű kannás szörpöket.

Bár a sorozatgyártás, a zene- és filmipar globális trendjeit még mindig a nyolcvanas évek-retró határozza meg, egyre több tudományos és művészi reflexió igyekszik feltárni a kilencvenes évek különös esztétikumát is.

Mire jó a szabadság, ha nem lehet élni vele? Erre kérdez rá Csáki László Kék Pelikan című, egész estés animációs dokumentumfilmje, amely a kilencvenes évek Magyarországának vonatjegy hamisítási lázat dolgozza fel. Timár Sára Erzsébet Kultúrház című fotósorozata a változás nehézségeivel küzdő és látszólag évtizedek óta mozdulatlan, vibráló neonnal világított, művirágos, vörös függönyös művelődési házak tereit mutatja be, Vass Norbert Indiáncseresznye című kötetének novellái pedig a Kacsamesék-nemzedék szemszögéből mesélnek a „dojcsemárk” és a „dolcsevita” szélárnyékában telt gyerekkor boldog-szomorú napjairól.

Május 21-én egy vetítéssel és felolvasással színesített beszélgetés keretében, velük idézzük fel a rendszerváltozást követő éveket.

Moderál: Don Tamás, a MODEM kurátora.

Ugrás az elejére