Irodalom Éjszakája Mercs Jánossal a MODEM-ben

2019. márc. 28. 19:00

Ámosz Oz

(Izrael)

Barátok között
Ford.: Szilágyi Erzsébet

Felolvassa:
Mercs János

Ámosz Oz (1939 – 2018), izraeli író, újságíró. Eredeti neve: Amosz Kalusne. Élete során 40 regénye, 14 novellája, 2 mesekönyve és 12 cikkgyűjteménye jelent meg. Évekig publikálta kritikus hangvételű politikai tárcáit és irodalomkritikáit a Davar és a Yediot Aharonot napilapok hasábjain. Leghíresebb és legtöbb nyelvre lefordított irodalmi műve a Szeretetről és sötétségről című, önéletrajzi ihletésű regény. Ámosz Oz írásaival számos rangos irodalmi díjat nyert. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégekéntBudapest Nagydíjjal tüntették ki.

Barátok között
(Európa Könyvkiadó, 2017)

Ámosz Oz könyve egy képzeletbeli kibuc, Jikhát életébe avatja be az olvasót. Szereplői olyan nők és férfiak, akik a huszadik századi történelem egyik legnagyobb kollektív álmának árnyékában, személyes fájdalmaik átélése során emberi közelségre vágynak. A könyv az ötvenes évek Izraelében játszódik, olyan témák merülnek fel benne, amik a mai napig meghatározzák Izrael állam gondolkozását: a Holokauszt emlékezete, a nők helyzete, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség, az egyén és a kollektiv álmai, reményei, sikerei és tragédiái.

Az idén elhunyt Ámosz Oz egy korábbi művében írja, hogy a zsidó nép folytonossága nem területekre, hősökre vagy vallási hagyományokra, hanem az írott szóval való folyamatos párbeszédre épül. Ez a párbeszéd érezhető ebben a regényében is.

Büchler Tamás, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója

Ugrás az elejére