Jézus élete

2017. jan. 26. 15:30

Jézus élete
Aknay János, ef Zámbó István, tábori csaba és az NDK csoport

2016. november 26. – 2017. január 8.

Három kortárs képzőművész azonos témára adott válaszai – három különböző stílus és formavilág megjelenítésével. A magángyűjtő Matula Péter kezdeményezésére útnak indult „vándortárlat” Jézus életéből elevenít meg evangéliumi részleteket, a kortárs festészet eszközeivel. Az éppen másfél évtizeddel ezelőtt megfogalmazódott ötlet nyomán – melynek lényege, hogy kortárs képzőművészek 21 újtestamentumi történetet elevenítsenek meg – 2012-ben állt össze az első tárlat. Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba munkáin a szent és a profán sajátos találkozásának lehetünk tanúi, megőrizve az evangéliumi üzenetet, a mai olvasókhoz/látogatókhoz szólva. A kiállítássorozat máig töretlenül járja az országot, számos kiállítóhelyen mutatva be a munkákat, s évről évre diákok ezreit vonva be az alkotás folyamatába a bibliai témát megtartva, országos rajzpályázatok révén.
A Jézus élete kiállítás Debrecenben az NDK (Neue Debreczenische Kunst) csoport tagjai – Deák Anita, Dóczy Alpár, Imreh Sándor, Kővári Attila, Orbázi Zoltán, Szarvák Antal, Udo Tüss – munkáival is kiegészült.

Aknay János

1949-ben született Nyíregyházán, de gyermekként évekig Debrecenben élt és tanult. 1963-ban került Budapestre a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba. 1970 óta Szentendrén él és dolgozik, ahol 1972-ben részt vett a Vajda Lajos Stúdió alapításában. A Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2011-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke.
Munkásságát az elmúlt másfél évtizedben számos díjjal ismerték el: megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, Munkácsy-, majd Kossuth-díjban részesült. 2010-ben Szentendre díszpolgárává választották.

ef Zámbó István

Salgótarjánban született 1950-ben, de több mint fél évszázada Szentendrén él: 8 éves volt, amikor családjával a Duna-parti városba költözött. Autodidakta, formabontó művész, aki csaknem valamennyi műfajban alkotott és alkot mai napig. Alapító tagja a Vajda Lajos Stúdiónak, aktívan részt vett a szentendrei szabadtéri tárlatok szervezésében, és nevéhez szorosan kötődik az A. E. Bizottság zenekar megalapítása is. Érdemes művész, 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, majd 2010-ben Munkácsy-díjban részesült.

Tábori Csaba

A Jézus élete kiállítás legfiatalabb művésze: 1960-ban született az akkori Sztálinvárosban. A Magyar Iparművészeti Főiskola grafika szakán végzett a nyolcvanas évek közepén. A hazai tárlatok mellett egyéni kiállításokon mutatkozott be Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, valamint a Magyar Képzőművészek Szövetségének, noha a díjakról azt vallja: azok megítélése a művészettörténészek feladata.

NDK csoport

A Neue Debreczenische Kunst, ismert nevén NDK alkotócsoport kezdetben az ipari zajzenét játszó Lyuhász Lyácint Bt. égisze alatt működött, majd folyamatosan tágította kereteit. A csoport az évek során maga köré gyűjtötte a debreceni kortárs képzőművészeket, napjainkban pedig már az ország más részeiről is csatlakoztak a brigádhoz. Az „anyaegyesülettel” azóta is folyamatos a kapcsolat, hiszen az NDK a zenekar koncertjein tematikus kiállításokat rendez. Ezen alkalmak során az NDK tagjai anyagot és címet húznak, majd pedig a húzott anyagból készítik el alkotásaikat az ugyancsak kihúzott cím alapján. Az anyagok között a betontól a vascsöveken át egészen a számítógép-klaviatúráig vagy a neoncsövekig bármi megtalálható.
Az NDK az utóbbi időszakban már önálló tárlatokat is szervezett. Célja, hogy megnyilatkozási lehetőséget biztosítson a kortárs alkotóknak, közös kiállításokat, performansz akciókat szervezzen és új távlatokat nyisson a modern művészetben.

További információk:
Koroknai Edit
30-621-5813
koroknai.edit@modemart.hu

Ugrás az elejére