Könyvheti nyitóest

2018. jún. 07. 18:30

18:30

A hallgatás hangja – pódiumbeszélgetés Tompa Andreával a Zöld kilincs kávézóban

Mi a szerepe az életünkben és az irodalomban az (el)hallgatásnak, a csendnek? Miképpen ad hangot a szerző kitalált szereplőinek, van-e női, illetve férfihang, s tud-e az író a hallgatagok, a csendben maradók képviseletében beszélni?

Tompa Andreával, a debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendégével, az utóbbi évek figyelemreméltó Erdély-regényeinek (A hóhér háza; Fejtől s lábtól; Omerta) szerzőjével Szirák Péter irodalomtörténész beszélget.

A részvétel ingyenes.

20:00

Látni és hallani – zenés tárlatvezetés a MODEM földszintjén Nagy T. Katalinnal és Sőrés Ildikóval

„Fátyolsáv fények, csurranó színek”

BARCSAY JENŐ, VAJDA LAJOS, ÁMOS IMRE, KORNISS DEZSŐ, ANNA MARGIT

és BÁLINT ENDRE művei az ANTAL–LUSZTIG-GYŰJTEMÉNYből

A kiállító művészek mindegyikét szoros szálak fűzték a zenéhez, népdalokat énekeltek, koncertekre jártak, egyikük felnőttként kezdett el hegedülni tanulni. A zene szeretete a műveikben is megjelent, számos alkotást Bach, Beethoven, Bartók vagy Kurtág inspirált. Sőrés Ildikó zongoraművész közreműködésével Nagy T. Katalin művészettörténész vezeti végig a látogatókat a kiállításban.

Belépő: 600 / 300 Ft

21:00

Hernyák Quartet koncert a belső kertben

A felállás 2017 óta létezik, de a tagok régóta jól ismerik egymást, sokszor játszottak együtt különböző formációkban. Az együttes repertoárját olyan közismert jazz standardek képezik, melyeket a zenekar a saját elképzeléseire formálva, alaposan áthangszerelve ad elő, így olyan oldalukat világítják meg ezen jazz slágereknek, amely a rutinos jazz hallgatóknak is mutathat újat.

Ezen felül műsoron vannak még a zenekar névadójának saját szerzeményei is, amik szintén a mainstream jazz vonalába eső alkotások, melyek egyediségükkel jól kiegészítik a quartet programját.

Tagok: Kapusi Kálmán b, Pataji Géza d, Sipos Gyula ts, Hernyák Marcell p

A részvétel ingyenes.

Ugrás az elejére