Kötetbemutató

2023. ápr. 01. 15:00

Tájképek, portrék, alföldi festészet – Földközelben kötetbemutató

Résztvevők:

Nagy T. Katalin művészettörténész, az Antal-Lusztig projekt vezetője, a gyűjteményi kötetek szerkesztője
Dr. Nagy Imre művészettörténész – a Tornyai János Múzeum (Hódmezővásárhely) nyugalmazott igazgatója
Dr. Hessky Orsolya művészettörténész, a Grafikai Gyűjtemény vezetője, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria
Suba Zoltán művészettörténész, a Szoborosztály munkatársa – Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria
Tóth Károly művészettörténész, Archívumi és dokumentációs igazgatóhelyettes, osztályvezető – Szépművészeti Múzeum – Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI)
Kis Annamária, művészettörténész, Déri Múzeum

Moderátor: Váraljai Anna – Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének adjunktusa

A kiállításról:
A debreceni magángyűjteményt bemutató, a Déri Múzeum gondozásában megjelent könyvsorozat negyedik kötetének festőit a tájképfestészet iránti mély elkötelezettség köti össze. Legtöbbjüket az „alföldi festészet” címszó alá sorolja a magyar művészettörténetírás, mert művészetük fő témája az Alföld, a pusztai élmény megragadása volt. A tájképek mellett, a kiállítás kiemelt figyelmet szentel azoknak az arcképeknek, emberábrázolásoknak, melyek a magyar társadalom jellegzetes alakjait jeleníti meg. Egy önálló szekció mutatja be az első világháború idején dolgozó hadifestők (Mednyánszky László, Nagy István) valós élményekből merítő, megrázó alkotásait. A festők mellett megjelenik a korszak egyik nagy szobrásza, Medgyessy Ferenc, akinek munkái jól illeszkednek abba a szellemiségbe, amelyet a többi művész képvisel.

Kiállító művészek:
Mednyánszky László / Koszta József / Fényes Adolf / Iványi Grünwald Béla / Tornyai János / Endre Béla / Glatz Oszkár / Nagy István / Rudnay Gyula / Medgyessy Ferenc / Holló László

Kurátor:
Nagy T. Katalin

Az esemény ingyenes.

A programváltoztatás jogát fentartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére