KULTopik: MAPoetry

2022. márc. 09. 16:00

A tér(vers)kép kifejezés Papp Tibor (1936–2018) író-költő-tipográfus leleménye, amelyet az 1998-ban megjelent Térvers/képek című, vizuális költeményeket egybegyűjtő könyvében használt először. E műfajteremtő kötet nemcsak a térképzetek és a helynevek olvashatóságának sokszínűségével, hanem a virtuális valóság nyújtotta poétikai lehetőségekkel is megismertette az olvasóközönséget.

A logo-mandalákat, vizuális költeményeket, szingularitáriánus elégiákat és versprózákat író, zenei és összművészeti kezdeményezésekben részt vevő Magolcsay Nagy Gábor ezt a hagyományt gondolja tovább MAPoetry című interaktív vizuális költészeti projektjével, amelynek keretein belül a helynevek szerepére, a (vers)terek bejárhatóságára hívja fel a figyelmet.

2018 óta rendszeresen tart workshopokat a témában – Abasár, Budapest, Eger, Esztergom, Hajdúböszörmény, Kám, Kolozsvár, Nagyvárad, Szarvas, Szekszárd és Kisköre után március 9-én a debreceni közönség számára kínál felszabadító alkalmat a közös munkára!

A foglalkozás résztvevői Magolcsay vezetésével csapatokra bomlanak, hogy egymást segítve, kreatív módon fedezzék fel szűkebben értett lakóhelyüket. Az alkotás során a vizuális költészet eszköztárával közelítenek a környezetükhöz, újszerű, termékeny alternatívákat kapva az élettérrel ápolt kapcsolat elemzéséhez.

A belépés ingyenes.

A rendezvény a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával jött létre.

Ugrás az elejére