Kurátori tárlatvezetés Don Tamással

2022. febr. 24. 17:00

A Határeset – Kortárs reflexiók a kelet-közép-európai identitásra című legújabb kiállításunkon Don Tamás, a tárlat kurátora tart tárlatvezetést február 24-én, csütörtökön 17 órától.

A Határeset bizonyos szempontból a 2018-as Ezek a legszebb éveink? című, magyar pályakezdő művészek munkáit összefoglaló tárlat folytatása. A kiállításon öt országból (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) tizennégy fiatal művész művei láthatóak, amelyek többsége erre az alkalomra készült. A Határeset címet Hunčík Péter Szlovákiában élő magyar pszichiáter regénye inspirálta, amely egy határ menti vegyes lakosságú szlovák kisváros lakóinak történetén keresztül mutatja be a régió huszadik századi történelmét. A kifejezés egyrészt arra utal, hogy a konkrét határok meghúzása mindig is kardinális kérdés volt Kelet-Közép-Európában. Másrészt mindig is nehezen eldönthető volt a régióról, hogy a nyugathoz vagy a kelethez tartozik-e. Azért is esett erre a címre a választás, mert nem tartalmazza a kissé önironikus, a „Nyugathoz” viszonyító sztereotípiát.

A kiállító művészek egy globalizált világban szocializálódott generáció tagjai, akiknek ugyanakkor az életük legkülönbözőbb területeire elkerülhetetlenül hatást gyakorol a regionalitás. Fontos kérdés, hogy ez mennyiben érinti az identitásukat is, s mindez hogyan tükröződik az alkotásaikban.

Jegyek elővételben a modemart.jegy.hu oldalon, illetve az alábbi linken.

A programon való részvétel védettségi igazolványhoz és orvosi maszkviseléshez kötött. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az előadás során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére