Árnyékszelfi – rendhagyó tárlatvezetés Szabó Eszter Ágnessel

2019. ápr. 07. 15:00

Árnyékszelfi

Ha az ember észreveszi a saját árnyékát, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy itt a tavasz, hanem, hogy figyelmét megragadják a pillanatnyi látnivalók, és valamilyen oknál fogva képes eltöprengeni a múlékonyságban rejlő szépségeken. Foltszerűen körvonalazódó alkatunk, vagy a hajunk által meghatározott fejformánk árnyékunkkal a környezetünkre vetül testetlenül. Amikor ez az árnyék egy olyan helyen jelenik meg, ahol a szokásosnál jelentősebb tartalmat kap, mint például egy nyaralás, vagy utazás során, távoli helyeken, akkor elkészülnek az „árnyékszelfik”. A legtöbb helyzet nem ismétlődik meg többször, minden árnyék egyedinek tekinthető. Pont ez az a folt, amit mintaként használhatunk a saját magunkról alkotott mintázat létrehozására. Megtükrözve, megsokszorozva, kaleidoszkóp szerűen darabjaira vetülő önmagunk, vizuális játékai lehetünk. Olyan képet alkothatunk magunkról, amelyen nem veszünk tudomást az egyébként mások által, rólunk kialakított képről, amelyen szerepelhetünk anélkül, hogy ezt bárki felismerné rajtunk kívül. A vetített énünkkel dolgozunk.

A mintázatunk alapja, környezetünk egyik legkreatívabb eleme a csempe lesz. A négyzet alakú kerámialapok összeillesztése a kirakós játékokat idézi, és mindig személyes döntésünk, hogy hogyan kerülnek egymás mellé a motívum elemei. Ezt a kreativitást a csempe kultúra már a korai középkorban lehetővé tette. Az eredetileg mozaikszerű, geometrikus minta Észak Afrikából érkezett Európába és terjedt el az egész világon, közben finomodva, gyorsan és tömegesen készíthető, festett mintázattá szelídülve.  Portugáliában a külső falakon is megjelennek a nagy felületeken kirakott motívumok, amik azon túl, hogy praktikusak, a szépség fogalmával is megtöltik a városokat. A szépség mellett azonban ez a fajta kirakós játék a kreativitást is fejleszti.

A foglalkozáson mindenki megtervezheti és elkészítheti a saját, személyes csempemintázatát, megörökítve saját magát egy megismételhetetlen helyzetben.

Belépő: 600 / 300 Ft.

Online jegyet az alábbi linken tudnak vásárolni.

Ugrás az elejére