MODEM-nap gyerekeknek

2018. máj. 27. 10:00

Gesztusfestészet, mesefilmvetítés, művészeti foglalkozás, zsonglőrködés, workshop és koncert – május 27-én elsősorban, de nem kizárólag a gyerekeket várjuk a MODEM-be. A rendhagyó, ingyenes gyereknapon 10-től 16 óráig folyamatos művészeti programok fogadják a kisebbeket és nagyobbakat, és a szülőkről sem feledkezünk meg. Míg a gyerekeket Csőke Kitti művészetpedagógus vonja be az alkotás és a befogadás játékába és örömeibe, a felnőtteket Szalai Kata, A fekete lyuk című, előző nap nyíló kiállítás kurátora hívja kötetlen beszélgetésre Madácsy István grafikus tárlatán.

A programok részletesen:

10:00 – 11:00: Látogatóban. Művészetpedagógiai foglalkozás a Fátyolsáv fények, csurranó színek című kiállításon (5 éves kortól), Csőke Kitti művészetpedagógussal

Szentendre a mai napig sok művésznek ad otthont, akik műhelyeikben dolgoznak épp úgy, mint ahogy Anna Margit vagy Vajda Lajos tette régen. A foglalkozás során képzeletben mi is a macskaköves Szentendrére, a művészetek városába utazunk látogatóba. Megnézzük, milyennek látta ezt a kis várost Barcsay Jenő illetve Vajda Lajos. Elmegyünk Anna Margit műtermébe, ahol babák és bábok tekintenek vissza ránk, majd Korniss Dezső különleges világába csöppenünk. Mivel a festőművész Bartók Béla munkásságát rendkívül nagyra becsülte, így a mi utunk során is többször felcsendülnek majd magyar népdalok.

10:00 – 11:00: (felnőtteknek): Kötetlen beszélgetés Szalai Kata kurátorral a Fekete lyuk című tárlaton

A felnőtteket Szalai Kata, az előző nap nyíló Fekete lyuk kiállítás kurátora hívja kötetlen beszélgetésre Madácsy István grafikus tárlatán. A művész legfrissebb munkáit láthatjuk, melyeken a mikro és makro kozmosz viszonyát vizsgálja. Munkáin direkt módon jelenik meg a legkisebb elemi részecske és a legnagyobb fekete lyuk.

11:30 – 12:30: Gesztusfestészet. Művészetpedagógiai foglalkozás  (5 éves kortól) a 3. emeleten Csőke Kittivel

Vajon hogyan táncol a ceruza a papíron a zene hallatára? Le tudjuk-e képezni és át tudjuk-e alakítani vizuális nyelvvé a zene erejét, dallamát és a belőlünk kiváltott érzelmi töltetét?    A foglalkozás során érzéseinket expresszív módon mi is papírra vetjük többek között Bartók Béla Allegro Barbaro című művét hallgatva, mely Bálint Endrére is nagy hatást gyakorolt, majd Korniss Dezső zománcfestékkel készült kalligráf képeiből ihletet merítve mi is elkészítjük saját óriás gesztusképünket.

12:00 – 13:00: Mesefilmvetítés a multimédia teremben a 3. emeleten

A MODEM multimédia termében olyan magyar mesék várják a gyerekeket, mint A kockásfülű nyúl; Pom-pom meséi és Frakk, a macskák réme. Ezek az örök klasszikusok sokunk szívébe beleférkőztek, így a szülőkben is kedves emlékeket idézhetnek elő.

12:30 – 13:30: Zsonglőr játszóház kicsiknek és nagyoknak a Rozé Társulattal a belső kertben

A ROZÉ Társulat a szabad színházi alkotás jegyében működő debreceni, független, kötetlen, kísérleti formáció Bessenyei Zoltán és Budaházi Réka kettősében. A gyerekek olyan ügyességi játékokkal ismerkedhetnek meg, mint a tányérpörgetés, diaboló, karika, labda, ördögbot és a zsonglőrkendő.

13:30 – 15:00: Jöjjünk le a falvédőről! Szabó Eszter Ágnes képzőművész workshopja a belső kertben Szoboszlai Lillával, nem csak gyerekeknek

A MODEM kertjében a kézimunkával is foglalkozó Szabó Eszter Ágnes képzőművész kezdeményezésére egy 12m²-es óriásplakát meghímzésére és annak kiállítására vállalkozunk. A gyermeknap ideje alatt egy workshop keretében nagymamák, anyukák és unokák közösen hímezhetnek az óriás falvédő egy bizonyos darabjára, melynek többi elemei az ország más részein találtak szorgos kezekre. A programhoz kapcsolódva a kisebb gyerekek textilfilccel készíthetik el kisméretű falvédőjüket. A négy közreműködő város – Budapest, Pécs, Miskolc, Debrecen – vállalkozó kedvű hímzőinek monumentális alkotása a  MODEM belső kertjében is megtekinthető lesz.

15:00 – 16:00: Az Arco Nobile vonósnégyes mesezene koncertje a fogadótérben

Az Arco Nobile vonósnégyes megalakulása óta, immár tizenkettedik éve szerves részét képezi  Debrecen életnek. A zenekar tagjai több kiállítás megnyitón, bálon, koncerten, konferencián és fesztiválon bűvölték el zenéjükkel a közönséget. A  komoly és könnyűzenei koncertek mellett, a gyermekek szórakoztatása is profiljuk része.

A MODEM gyereknapján a vonósnégyes által egy különleges mesevilágba csöppenünk.  A hegedű, cselló, trombita és más hangszerek segítségével olyan ismert mesehősök kelnek életre, mint Mátyás király vagy Elza. A zene és a hangok színes világa nem csak a gyermekközönségnek szólnak, így minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Fellépők:
Grünwaldné Almássy Eszter  1. hegedű
Markóczyné Rácz Erika – 2. hegedű
Deczki-Juhász Katalin – brácsa
Pető Áron  cselló

műsorvezető: Györgyfi Zsolt trombitaművész

 

Belépés a MODEM-napra ingyenes.

Ugrás az elejére