MODEM REC ►Videolabor középiskolásoknak

2019. febr. 07. 16:00

A középiskolásoknak szóló műhelyben megmutatjuk, mit hozhatsz ki egy telefonos felvételből, miként használd a kézi kamerát és mivel dobd fel a videód, azaz: hogyan tudsz amatőr eszközökkel akár profi filmet is készíteni. Mindeközben filmtörténeti alkotásokkal és filmes szakemberekkel is találkozunk. A félév során házi feladatokat is adunk, amivel gyakorolhatsz, és egymás munkáit is megnézhetjük. A labor végére akár saját névjegyfilmedet is elkészítheted.

A műhelyt Váczi Lilla médiaművész (MOME, média-design szak), a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium mozgókép-animáció tanára és Hutanu Emil mozgóképművész (Eszterházy Károly Egyetem), a MODEM videós munkatársa vezeti.

A foglalkozások mindenki számára ingyenesek, de a létszám korlátozott, ezért kérjük, legkésőbb január 31-ig küldd el jelentkezésed a regisztracio@modemart.hu e mail címre, a tárgyban szerepeltetve a videolabor kifejezést.

Nézd meg, állítsd be, vedd fel és vágd meg!

Laboralkalmak:

Február 07. Amatőr és absztrakt filmek

Kevesen tudják, de a MODEM jelenlegi kiállításán szereplő Man Ray – aki alapvetően fotográfus volt – is foglalkozott kísérleti filmmel. Az amatőr filmek ereje éppen a váratlan, szabad megközelítésekben rejlik. Az első workshop alkalmával arról beszélgetünk, hogyan és milyen alkotói attitűddel lehet elindulni a filmkészítés rögös útján, Man Ray filmjei kapcsán pedig a szokatlan képi megoldásokkal, tartalmakkal és kompozíciókkal is foglalkozunk.

Február 21. Felvétel indul!

Vajon bárkiből lehet filmes? Mi a különbség a szerzői és a tömegfilm között? Mi teszi kultikussá a filmeket? Mit csinál pontosan a rendező, a producer és a stáb? Fogalmi kalandozások a filmes műfajokról és arról, hogy kinek mi a feladata egy forgatás során.

Március 07. Preprodukció

A filmforgatást rengeteg fázismunka előzi meg, mire arra kerül a sor, hogy kamerát ragadjunk a kezünkbe. A gyártás kezdete a filmötlet, amit részletesebben a szinopszis, a treatment és a forgatókönyv dolgoz ki. Ezek a lépések közelebb visznek minket a kusza gondolatok és tervek tisztázásához. A workshop során az ötletelés technikáira és azok lejegyzésére koncentrálunk, illetve a forgatókönyvírás rejtelmeibe is belenézünk.

Vendég: Nagy V. Gergő
Szociológusnak készült, majd filmkritikus akart lenni, végül forgatókönyvíró lett belőle. Dolgozott a Virágvölgy, A kivégzés, a Déva és Az úr hangja forgatókönyvén is.

Március 21. Narráció és storyboard

A történetmesélés ősi mestersége a klasszikus dramaturgiai elemekre épül, amely a filmben is visszaköszön. A workshopon arra keressük a választ, hogy miként tehetjük fordulatosabbá és izgalmasabbá történetünket, és azt vizuálisan hogyan tudjuk megmutatni a képes forgatókönyvben, azaz a storyboardban.

Április 04. Karakter és casting

A filmes narratíva egyik legfontosabb eleme a pontosan kidolgozott karakter. De mitől is érezzük igazán, hogy szereplőink jól működnek? A forgatókönyvíró papírján túl igazi kihívás megtalálni a karaktert megformáló profi vagy amatőr színészt is, aki tökélyre fejleszti a jellemrajzot. Meghallgatások, próbafelvételek sora vezet az álomszerep eléréséhez, amely igazi sztárt farag valakiből.

Vendég: Szabó Dániel
A Víg Karma társulat színésze, Sorstalanság, Mansfeld és számos rövidfilm szereplője
Karácsony Péter
Az Országos Független Filmfesztivál fődíjas rendezője

Április 18. Montázselvek

Lehet-e izgalmas egy jelenet, ha nem mozog a kamera? Hogyan lehet mesélni, ha mozog a kamera, de nincsen vágás? Ezen az alkalmon a beállításokat és azok tömérdek lehetőségeit járjuk körül, hiszen dramaturgiai szempontból egyáltalán nem mindegy, mit mutat a kamera, és hogyan váltakoznak a film képei előttünk.

Május 02. Hang és zene

A filmet nehéz elképzelni hang nélkül, azonban laikusként szinte fel sem tűnik a hangok atmoszférateremtő ereje. A filmzene, zörejek, beszéd a zeneszerzők, hangmérnökök és sounddesignerek terepasztala, akik a vizuális hatáson túl különleges élményt nyújtanak a befogadó számára a filmnézés során.

Május 16. Mozgókép a kiállítótérben

Ami egy festőnek a vászon, egy videóművésznek a projektor, TV, monitor, hangfal és egyéb technikai eszközök. Tartalom és bemutatási mód szorosan összefügg egy kiállítás megtervezése és kivitelezése során.A videó médiuma önálló művészeti ágként működik, amelynek bemutatása a mozivászon helyett a múzeum intézményi keretei között valósul meg.

vendég: Don Tamás
A MODEM kurátora, kulturális projektek szervezője

Május 30. Mozgókép on-line

A felhasználók tartalommegosztása a kortárs internetes trendek egyik legjobban felkapott témája, ahol szinte bárkiből híresség válhat. Viszont bármennyire is demokratikus terep a világháló, ugyanannyi veszélyt is rejt magában, ha nem vagyunk tisztában a játékszabályokkal. A workshop a videómegosztó oldalak és az élő közvetítés lehetőségeit járja körbe, mielőtt megnyomnánk a share gombot.

Június 13. Filmelmélet

A filmet nem csak nézni jó, hanem olvasni is róla! Egy kritika segít bennünket eligazítani a film értelmezésében, új nézőpontokat adhat a látottakhoz. Az elemzés és kritikaírás elmélyült szakmai tudást igényel, mely nem csupán filmtörténeti, hanem filozófiai, irodalmi és társadalomismereti tudást is igényel. Ez az alkalom betekintést nyújt számunkra a kritikai látásmódba, a szövegírás rejtelmeibe.

vendég: Buzsik Turner Kriszti
A Cinemániás fiatal kritikusa, a Filmtekercs mentoráltja, kommunikáció szakos hallgató (ELTE)

Ugrás az elejére