Mustra // Design Hét Debrecen

2018. okt. 10. 19:00

MUSTRA /// prezentációs est a FISE alkotóival

Hogyan segítheti egy egyesület a pályakezdő alkotókat? Kik mérkőznek meg a Designpárbaj során? Hogyan lehet kivonni egy konkrét térből a részleteket úgy, hogy közben minden képpont megmarad? Hogyan lesz medál egy közlekedési lámpából? Mi a Planter és mitől több, mint egyszerű kaspó?

Megannyi kérdés, de még sokkal több válasz és érdekes részlet a FISE mindennapjaiból, designerek és fiatal alkotók munkáiból október 10-én a Víztoronyban.

Prezentációs estünkön nem csak az egyesülettel ismerkedhettek meg, hanem tagjaink alkotási, gondolkodási módszereibe és titkai is beleshettek. Az előadások után pedig kötetlen beszélgetés során azt is megkérdezhetetitek, amit a közönség előtt nem mertetek!

Előadók:

Az est vendégelőadója: Győrffy Zoltán, építész, a felújított Nagyerdei Víztorony tervezője

Mascher Róbert DLA, a FISE elnöke /// FISE-mese

Dévai Zoltán, építész /// Vizuális átlagolás_Helyek

“A sorozatban Budapest egy-egy meghatározó terét vizsgálom.
A kész művekben a leképzett tér pontosan 1 képben jelenik meg, amely tartalmazza az érzékelhető teljes látvány minden részletét, de mégis elsimítva azokat egyfajta vizuális „CSENDET” hoz létre.
Munkamódszerem lényege, hogy egy speciálisan e projekthez tervezett majd elkészített kiegészítő segítségével a helyszínen rögtön egyetlen egy képben történik a teljes látvány rögzítése. Későbbi utómunkák során csupán az esetleges hibák (porszemek, karcok) retusálása, valamint a teljes képet érintő minimális módosítások (kontraszt, fehéregyensúly stb.) történnek.”

Dávid Attila Norbert, ékszertervező /// Egyedi ékszerek, egyedi történetek

“A tárgyaim a hétköznapjaimat tükrözik. A szemlélődős, inspirálódós hétköznapjaimat. A gondolkodós, firkálgatós hétköznapjaimat. A tervezgetős, töprengős hétköznapjaimat. A dolgos alkotási lázban égő hétköznapjaimat. A kemény munkával teljes hétköznapjaimat. A kis finom csiszolgatós hétköznapjaimat. A boldog babusgatós hétköznapjaimat, amikor nehezen válok meg egy elkészült tárgytól.

Szeretem a hétköznapjaimat.

Szeretem a tárgyaimat.”

Strohner Márton, formatervező /// PLANTER

“Szilikátipari anyagokra (porcelán, kerámia, beton) specializálódott ipari formatervező művész vagyok. A funkcionális tervezés és az art design tendenciák állnak legközelebb hozzám -ez határozza meg leginkább munkáimat.”

A PLANTER sorozat a 2017. évi Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj támogatásával készült.

Fazekas Ildikó, design- és művészetmenedzser /// Designpárbaj

Tervezés határidőre, szigorú szabályok szerint és megadott témára. Lehetséges? Bizony, hogy lehetséges, és még mulatságos is! A Designpárbaj esemény idén hetedszer teszi próbára a résztvevő alkotókat, tanárokat és tanítványokat a helyszínen megismert feladattal, amelyre úgy kell reagálniuk a tervezés és modellezés eszközeivel, hogy csak a megadott eszközöket és anyagokat használhatják. Az esemény mindig nyilvános, így akár a teljes tervezési folyamat végigkövethető a közönség által is. Felvillantjuk a mátranováki Design Párbaj Speciál eddigi tapasztalatait is, amelynek során egy hét áll a résztvevők rendelkezésére, ám a feladat is nagyobb léptékű.

Ugrás az elejére