Párizsi Absztraktok

2021. nov. 20. 16:00

Megjelent a Párizsi absztraktok. Abstraction-Création című kiadvány a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2021. október 2.-2022. január 30.) katalógusaként magyar és külön angol nyelven is!

A katalógus bemutatóját Debrecenben, a MODEMben november 20-án 16 órakor tartjuk. A kiadványt dr. Keserü Katalin művészettörténész és dr. Mészáros Flóra a kiállítás kurátora, a könyv szerkesztője ismerteti. A bemutató előtt, 14:30-tól a Párizsi absztraktok. Abstraction-Création kiállítás kurátora, dr. Mészáros Flóra tart rendhagyó tárlatvezetést.

A könyv a világhírű nonfiguratív kör, az 1930-as évek elején működő Abstraction-Création csoportosulás kapcsán felmerülő új kutatási eredményeket taglalja, világhírű művészettörténészek írásait közli, miközben a kiállítás teljes képanyagát tartalmazza.

A kiadványban elsőként a kurátor, Mészáros Flóra témát megújító, nemzetközi tanulmánya olvasható a kör áttekintésével. Ezt követi Passuth Krisztina, a budapesti ELTE professzor emeritusa írása az Abstraction-Création folyóiratáról és előtörténetéről, majd Alexander Klee, művészettörténész, a bécsi Belvedere kurátorának kortörténeti-politikai összegzése. Kifejezetten az angol kapcsolatokba nyújt betekintést Sarah Wilsonnak, a londoni Courtaulds of Institute of art professzorának esszéje. A katalógusban ezen kívül a közép-európai alkotók is kifejezett hangsúlyt kapnak, a Sorbonne professzorának Markéta Theinhardtnak a tanulmánya tárgyalja a cseh művészeket, míg Mészáros Flóra a magyar származású művészek tevékenységéről külön írt. A közel 200 oldalas kiadvány emellett a kiállítás valamennyi szekciójának teljes műalkotás-együttesét reprodukálja, köztük a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure vagy a bécsi Belvedere műveit is.

AZ ESEMÉNY INGYENES!

A programon való részvétel védettségi igazolványhoz és orvosi maszkviseléshez kötött! A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Részlet: Alfred Reth, Körök, 1935 körül © Galerie Beres
Ugrás az elejére