Pólik korai abszurdjai

2017. dec. 14. 18:00

Pólik József lassan két éve lázban tartja a debrecenieket az Életem legrosszabb napja című első nagyjátékfilmjével. A 2015 óta készülő debreceni stábbal és szereplőgárdával forgatott helyi filmet ősszel végre teltházas vetítéssel bemutatták, s azóta meg is kezdte mozis körútját.

Habár a rendező ismertebb lehet videoklipjeiről, nem ez volt az első játékfilmes alkotása, ugyanis korábban rövidfilmekben is kipróbálta már a rendezői széket.

A MODEM-ben december 14-én (csütörtök) 18 órakor kezdődő vetítésen megtekinthető lesz, milyenek is voltak a korai, abszurd és groteszk jegyeket már magukon hordozó Pólik-filmek. Igazi ritkaságokat láthatnak az érdeklődők, hiszen a számos díjat begyűjtő Lammot és kísérőfilmjeit régen játszották és a torrentrengetegből se nagyon lehet előásni.

A filmvetítések után Hutanu Emil, a MODEM videósa és Pólik József rendezőasszisztense beszélget a rendezővel, valamint a nézők is bátran párbeszédet folytathatnak a filmek szerzőjével.

Cs. Nagy Sándor és Pólik József: Lamm (1998), 30 perc

Bűnt követtem el? Lamm nem tud választ adni erre a kérdésre. De talán ez már nem is számít. Hiszen tévedés történt és most elutazhat a városból. Nem a csillárra gondol, nem a hóhér tekintetére a kocsmában, hanem a nőre, aki az utolsó éjszakán pofon ütötte őt, a nőre, aki most mozdulatlanul fekszik a fal előtt, mozdulatlanul, akár a kavics. Ez lenne a büntetés?

Nem, ő sohasem tudná nagyra nőtt ökleivel megfenyegetni az eget, végigvonszolni Istent a felhői között a szelíden hömpölygő pelenkában. Lamm kegyelmet kapott. De a büntetés csak most kezdődik, most, amikor a halott város örökre eltűnik a fák között. Most, amikor a világ mint tépett plakát csüng alá. Soha többé nem látja viszont a várost, de az mégis mindig ott lebeg majd a tekintete előtt. Van-e kegyetlenebb ítélet, mint az emlékezés örök szomjúságában élni a felejtés forrásvize nélkül?

A belépés ingyenes.

Ugrás az elejére