Rend és szimmetria

2017. júl. 25. 18:00

Tovább folytatódik a Debreceni Nemzetközi Művésztelep programsorozata: ezúttal fizikusi és építészi szempontok, felvetések kerülnek középpontba, július 25-én Hunyadi Mátyás fizikus tart előadást, majd pedig két építész beszélget a b24 Galériában.

18.00 Rend és szimmetriák a természetben – Hunyadi Mátyás fizikus, az MTA Atommagkutató Intézete tudományos főmunkatársának előadása

19.00 Hol a határ építészet, művészet és dizájn között? – Beszélgetés Kovács Péter (DLA) Ybl-díjas építésszel, a Debreceni Egyetem docensével és Pozsár Péter (Hellowood) építésszel

Az esemény a Debreceni Nemzetközi Művésztelep keretében valósul meg, ahol július 18. és 28. között a dizájn aktuális kérdéseihez kapcsolódva dolgoznak a meghívott alkotók.

Mit jelent a dizájn gondolkodás, és mit jelenthet ma dizájnernek lenni? Mire jó az öndizájn, és vajon mi a szerepe? Hogyan kapcsolódik mindez a kortárs művészethez, s ha már kapcsolódik, miként lehet elkülöníteni egymástól, miközben mindkét terület alapja a kreatív gondolat és tevékenység? A Debreceni Nemzetközi Művésztelep ebben az évben elsősorban a tervezett alkotás, a megtervezés és megfontolás kérdéskörével foglalkozik; többek között arra is keresve a választ, vajon kihirdethetjük-e mai ismereteink tükrében a dizájn totális győzelmét.

A 21. században a dizájn kétségkívül az egyik legexpanzívabb iparág: progresszív, optimista, problémaorientált, miközben fiatalok tömegeit képes az oktatásba csábítani, valós megélhetést is ígérve számukra. Akárcsak a kortárs művészet, a dizájn is meghatározó jelleggel foglalkozik az emberiség, többek között a társadalom és környezet kérdéseivel, ám sikeres stratégiája ellenére is úgy tűnik, rászorul az autonóm művészet vagy egyéb interdiszciplináris területek „ösztönző segítségére”. Az idei Debreceni Nemzetközi Művésztelep – eme interdiszciplinaritás szellemében is – az alkotó- és kutatómunka mellett számos nyitott előadásra, beszélgetésre és programra várja az érdeklődőket, a hazai és nemzetközi szcénában egyaránt ismert és elismert művészek és előadók részvételével.

Ugrás az elejére