StreetPhoto

2023. szept. 20. 17:00

A Tiéd itt a tér programsorozatunk legújabb kötetlen kerekasztal-beszélgetésén a streetfotózás lesz terítéken. A fotográfia története aligha elbeszélhető a streetfotózás nélkül; úttörői közt szerepel többek mellett Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, André Kertész vagy Robert Doisneau, és aligha találunk olyat az egyetemes fotográfia timpanonján, akit teljesen elkerült volna a városi terekben zajló élet megfigyelésének és fényképezésének vágya.

A kulturális emlékezetünk részeivé vált streetfotók minden bizonnyal mai napig meghatározzák azt is, ahogyan a közvélekedés a fotográfia művészeti, társadalmi és antropológiai funkcióját elgondolja. Viszont a fényképek mértéktelen termelése és fogyasztása, a nyilvánosságszerkezet és a médiakörnyezet gyors átalakulásai közepette megváltozott ennek a tevékenységnek a státusza, intézményrendszeri felkaroltsága és támogatottsága, az etikai megítélése és a jogszabályozása.

A világ nagyvárosaiban, többek közt New Yorkban, Londonban, Párizsban és Tokióban formálódni kezdett streetfotózás hogyan néz ki ma Magyarországon, illetve milyen lehetőségei és akadályai vannak egy olyan léptékű urbánus térben, mint amilyen Debrecen?

Kovács Edward többek közt ezekről faggatja majd a DSPC (Debrecen StreetPhoto Crew) tagjait:
China Tibort, Csontos Mátét, Löki Viktort, Tóth Mihályt és Vigh Leventét.

 

A Tiéd itt a tér programunkról:

A MODEM legújabb kéthetente jelentkező programsorozata lehetőséget nyújt olyan debreceni civilek, egyetemisták, pedagógusok, kreatívok, a város kulturális életében résztvevők számára, akik szívesen szerveznének valamilyen kulturális eseményt.

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére