Szabó Eszter Ágnes: 12m² – Jöjjünk le a falvédőről

2018. máj. 16. 17:00

A kézimunkával is foglalkozó képzőművész régóta kutatja a hímzett falvédők és óriásplakátok összefüggésrendszerét, ezért nem véletlen, hogy a debreceni kiállítás középpontjába is ezt a nagy erejű kommunikációs eszközt állítja.

Mennyire nehéz egy óriásplakátot megtölteni tartalommal?  Mit tudunk hozzátenni saját motívumkincsünkből? Hogyan fog találkozni a közösségi tér azzal az aktivitással, ami benne történik? Szabó Eszter Ágnes ezekre a kérdésekre keresi a választ a május 16-án kezdődő workshopján.

A MODEM kertjében a művész kezdeményezésére egy 12m²-es óriásplakát meghímzésére vállalkozunk, majd a közösen elkészített alkotást „ki is állítjuk”.  A projekt első részében a debreceni tartalom, illetve helyi motívum megtervezése a feladat. Ezt követi a több napot igénybe vevő közösségi hímzés, mely reményeink szerint visszavisz bennünket saját belső történeteinkbe, életritmusunkba, és a tevékenység által figyelmünk ráirányul a mindennapok apró, észrevétlen jeleire.

Célunk, hogy kortól és kulturális gyökereinktől függetlenül megtanuljuk kifejezni és megfogalmazni saját gondolatainkat, érzéseinket. A falvédő műfajával kísérletet teszünk vágyaink és álmaink vizuális megjelenítésére.

Jelentkezni a közös alkotásra egyénileg és csoportosan a szoboszlaililla@gmail.com címen lehet vagy személyesen az alábbi időpontokban: május 16., 22., 23., 27., 29., 30. délután 17 és 18 óra között.

A projekt együttműködő partnere: a Bercsényi Szakkollégium, Független Képzőművészeti Tanszék, BME; a Debreceni Gránátalma Hímző szakkör és a Homokkerti Nefelejcs Hímző kör Tarsoly Andorné népi iparművész vezetésével.

Szabó Eszter Ágnes képzőművész workshopja során nagymamák, anyukák és unokák közösen hímezhetnek egy óriás falvédőre. Az elkészült alkotás június 20-ig a MODEM belső kertjében tekinthető meg.

A 12 m2-es falvédő közösségi hímzése 4 helyszínen és 4 részletből készül: a MODEM belső kertje mellett Budapesten az Átkelő Galériában, Miskolcon a Miskolci Galéria Alkotóházában és Pécsen a Tündérujjak Foltvarró Társaság műhelyében.

A MODEM – belső kert művészeti workshop sorozatának kurátora: Szoboszlai Lilla

Ugrás az elejére