Tárlatvezetés Pándi Balázzsal

2017. ápr. 23. 16:00

Miért adott az Isten képzelőerőt és humorérzéket az embernek? Oscar Wide szerint a képzelőerő egyfajta kárpótlás, mert ilyen módon beleélhetjük magunkat minden olyan szerepbe, amelyet nem tölthetünk be, bebarangolhatunk egy-egy olyan helyet, ahová egyébként nem juthatunk el, megtehetünk olyasmit, amit egyébként nem. Ha ez így van, akkor a humorérzéket tekinthetjük vigasztalódásnak – mindazok miatt, amit megteszünk. Az egykori Jugoszláviában, Újvidéken 1966-ban született Máriás Béla művészeti teljesítménye ezekre az isteni adományokra alapozódik. drMáriás a magyar underground legendás együttese, a Tudósok zenekar frontembereként, szépíróként és kritikusként egyaránt szívesen viccel – s mindehhez fáradhatatlan képzelőereje szállítja a témákat. Képzőművészként pedig olyan világokat teremt, amelyek a befogadó számára korábban jórészt elképzelhetetlenek voltak – most mégis hitelesek. Aligha tudunk közömbösek maradni előttük: elszomorítanak vagy éppen jókedvre derítenek.

Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de többnyire ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk.

Erről és sok másról április 23-án Pándi Balázs beszél a Béke Veled! kiállításon. Belépő: aznapi kiállítási jeggyel (1200 / 600 Ft)

Ugrás az elejére