Tárlatvezetés Rockenbauer Zoltánnal

2017. ápr. 01. 16:00

Mindenki békét akar. Már a rómaiak is azért háborúztak egyfolytában, hogy megteremtsék a békét. Ugyanez lett a küldetésük a keresztényeknek, a muzulmánoknak és a zsidóknak is. A felvilágosodás idején sokan már az „örök béke” lehetőségéről álmodoztak – hogy aztán a gyarmatokon néhány kisebb népet kiirtsanak érte. A nyugati történelemben jó ideje minden nagy hadvezér békepárti. A szép új (vagy régi) világ, az áhított béke miatt. A kommunista frazeológia össze is kötötte a két szót: így született meg a békeharc.

A civakodásokkal terhelt, mai magyar közéletnek szintén ez az első számú, vágyott ideája: a béke. Aligha lehet tehát túlértékelni, ami most Debrecenben történik. drMáriás kiállítása ugyanis elhozza a békét. A képek között andalogva sorban találkozhatunk a legnagyobb békeharcosokkal. Tanúi lehetünk politika és művészet heroikus küzdelmeinek, hogy aztán mi magunk is elköszönhessünk a XX. és XXI. század hőseitől, mi magunk is örök békét kívánhassunk nekik.

drMáriás eddigi legnagyobb kiállításán megjelenik a dicső múlt és a fényes jövő – a képzőművészet, az irodalom és a zene perspektívájában. Fantasztikus műveket látunk, melyekben a mennyei derű, a szív és a lélek belső békéje kísért. A világbéke ígérete. A MODEM most nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy drMáriás retrospektív tárlatával beváltja ezt az ígéretet.

belépő: 1200 / 600 Ft

Ugrás az elejére