Topor Tünde és Winkler Nóra tárlatvezetése

2024. ápr. 13. 14:30

Szeretettel várunk mindenkit április 13-án 14:30-tól Topor Tünde művészettörténész és Winkler Nóra művészeti újságíró tárlatvezetésére A szín képe, a kép misztériuma című kiállításon.

A MODEM aktuális kiállítása, A szín képe, a kép misztériuma címen átfogó válogatást mutat be többek között Imi Knoebel, Sol LeWitt, Herman Nitsch, Gerhard Richter, Reigl Judit, Vera Molnár, Kepes György, Hantai Simon, Gál András és Károlyi Zsigmond művészek munkáiból.

Az Antal-Lusztig-gyűjtemény tulajdonosa, dr. Antal Péter a 2000-es évek közepén kezdett monokróm festményeket vásárolni, a több mint ötszáz mű gyűjteményének különálló szegmensét képezi.
Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb szelekciót ezekből a monokróm munkákból. Az egészében azonban eddig még sohasem látott anyag jelentőségét többek között az adja, hogy e kivételes gyűjtői elköteleződésnek köszönhetően a monokróm festészet szellemisége és öröksége nemcsak az egyes életművekben, konzekvens alkotói törekvések mentén él tovább a hazai diskurzusban, hanem az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott kiállítások alkalmából megjelenő sajtópublikációk révén időről időre a közbeszédben is felbukkan. Ezzel pedig hozzájárul a témáról szóló kommunikáció folytonosságához és a monokróm magyarországi fejezetének megkérdőjelezhetetlen történeti (és internacionális) beágyazódásához.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm szegmenséből ez alkalommal válogató kiállítás 7+1 külön egységbe szerveződve kalauzolja végig a látogatót egy olyan – egyszerre fizikai és imaginárius – útvonalon, amely a festészet anyagi összetevőiből kiindulva a monokróm festők kutatásain keresztül a festészet olyan evidensnek gondolt fogalmain vezet végig, mint a gesztus, a kép tere, a kép határa vagy a kép rétegei. A hazai és nemzetközi alkotók egyes szekciókba rendezett munkái azonban nemcsak ezekről a fogalmakról alkotott általános elgondolásokat árnyalják, hanem a festészet azon misztériumához is közelebb engednek, amelynek eredményeképp a festék matériájának a felszabadítását követően létrejöhetett a portré műfajának azon típusa, amely a szín képét ábrázolja.

Kurátor: Zsikla Mónika

Jegyár: 2700 Ft.

A nap további eseményei:

16:00 Katalógusbemutató I Esterházy Marcell: Timelines (ingyenes)
17:00 Don Tamás tárlatvezetése a Feltűnő tárgyak című kiállításon (ingyenes)
18:00 Hanyas vagy? kiállításmegnyitó (ingyenes)

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk. A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Ugrás az elejére